Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

18 Οκτώβρη τότε και τώρα ..

Του Χάρη Τσιοκα                                     
 Οκτώβρης μήνας των συμβολισμών ,των γεγονότων ,της προετοιμασίας αλλά και της σποράς και ...των καρπών !
18 Οκτώβρη 1981…Χρονολογία σταθμός ΚΑΙ στην πολιτική ιστορία της χωρας μας  !
 Συνδέεται με την εκλογική  εντολή της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφιας για την ανάληψη  κυβερνητικής ευθύνης από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σοσιαλιστικό κίνημα, ΠΑΣΟΚ !
Επρόκειτο για εντολή :
  -διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, κοινωνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό και ελληνικό παραγωγικό γίγνεσθαι !
 -θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους και της περιφερειακης συγκρότησης !
  Εγχείρημα δύσκολο ....
στο περιβάλλον εμφυλιακου κοινωνικού,και οικονομικού διχασμού που δημιούργησαν  οι δυνάμεις της κερδοσκοπίας  και του παρασιτισμού .
      Οι ιδιες δυναμεις που στις μερες μας διεκδικούν παλινόρθωση του ρολου τους μεσω του νεοφιλελευθερισμου και της χρηματιστηριακής οικονομικης κερδοσκοπικής επέλασης!

Δυστυχώς στις μέρες μας επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας και η «δήθεν αποτίμηση» της μεγάλης αλλαγής !

Στόχος ? Η συκοφάντηση - κατάργηση των κατακτήσεων που δημιούργησε το σοσιαλιστικό κινημα ΠΑΣΟΚ, με καταλύτη τον Ανδρέα!

Το επιχείρημα που εκπέμπουν «παρασιτικές δυνάμεις της παλινόρθωσης του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού», είναι ότι δήθεν η σημερινή κρίση εχει τις ριζες στην κυβερνητική περίοδο του Α. Παπανδρέου !

Με αυτό το επιχείρημα στήνουν το σκηνικό :

-και «εκρίζωσης» μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, για να επιβάλουν με άλλοθι την "κρίση", ένα τριτοκοσμικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο!
-και  συκοφάντησης του σοσιαλιστικού κινήματος  προκειμένου να δημιουργηθούν κομματικά σχήματα “διαχειρίσιμα” στις επιδιώξεις των παρασιτικών δυνάμεων που προανέφερα !
Κι όλα αυτά παρά τις νωπές ευρωπαϊκές και ελληνικές εκλογικές καταγραφές που δείχνουν πως τα θολά κομματικά σχήματα που χρησιμοποιουν τον χώρο του κέντρου και της δεξιάς σοσιαλδημοκρατιας (κεντροαριστερά!!) δεν ξεπερνούν εκλογικά ποσοστά που γίνονται συμπλήρωμα, στις επιδιώξεις  εξουσίας των νεοφιλελεύθερων κομμάτων!
    Όμως η 18 Οκτώβρη ‘81 ως επέτειος, παραμενει ο χρονος σταθμος της λαϊκής εντολής !
 Γιατι εκκίνησε η αλλαγή σελίδας μετα απο μια περίοδο πολιτικου και κοινωνικού διχασμού, με την προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη και το λαό πρωταγωνιστή στην δημοκρατική εξέλιξη της κοινωνίας!

θυμιζω μεταξύ των άλλων ότι:
--Εφαρμοζονται πολιτικες για την άρση των πολιτικών και κοινωνικών αποκλεισμών , και ανοίγει ο δρόμος της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραγωγικές, διοικητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας
--Είναι η περίοδος που η μεσαία τάξη διευρύνεται και ισχυροποιείται, αποκτά «εργαλεία» για να λειτουργήσει στην παραγωγή, την εμπορία και τη διακίνηση προϊόντων εντός και εκτός της χώρας.
 --Είναι ο χρόνος που εκδηλώνεται η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δυνάμεων της εργασίας ! Με την ενεργό στήριξη του αγρότη και της παραγωγής, η αγροτική κοινότητα αποκτά ταυτότητα, ρόλο στην οικονομία της χώρας!
 --Είναι οι χρόνοι που τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης αποκτούν χαρακτήρα ανταπόδοσης, πρόσβασης και αλληλεγγύης με την δημιουργία του κοινωνικού κράτους.
--Είναι η περίοδος που η χώρα αποκτά στην Ευρώπη και τον κόσμο ακτινοβολία, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, διαπραγματευτική ικανότητα και διαμορφώνει- με τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς - ισχυρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για τους πολίτες και την οικονομία.
--Είναι οι χρόνοι που δοκιμάζεται η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα σ αντιπαράθεση με τις άνευ όρων εκποιήσεις.
--Είναι η περίοδος που αίρονται οι διχασμοί ανάμεσα στα ‘’μπλε και κόκκινα’’ καφενεία και η δημοκρατία βαθαίνει με αποκεντρωμένους πόρους, αρμοδιότητες και με την είσοδο νέων κοινωνικών στρωμάτων στους θεσμούς αντιπροσώπευσης.κτλ

Αναφέρθηκα σε ενδεικτικά παραδείγματα εκείνης της περιόδου για να τα αντιδιαστέλλω  με αφορμή την κρίση που διανύουμε, ότι  ήταν και είναι “απέναντι” στην κοινωνία και την παραγωγή, οι επιδιώξεις των δυνάμεων της 18 Οκτώβρη τότε και τώρα ..της νεοφιλελέυθερης συμμαχίας και των παρακολουθηματων της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας!
Και αυτό  γιατί το δικό τους σχέδιο επιφέρει καίρια πλήγματα στην πραγματική οικονομια , την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία !
  Η δική τους επιδίωξη δεν θέλει ένα  αποτελεσματικο κράτος που διαμορφώνει κανόνες στην αγορά, αλλά ένα κράτος που εκποιεί αρμοδιότητες του στις αχαλίνωτες παρασιτικές, κερδοσκοπικές δυνάμεις σε βάρος των πολιτών !
Ειναι :το σχεδιο που θελει
 την αγορά να αυτορρυθμίζεται με βάση τη δύναμη του ισχυρού!
 το κοινωνικό άκρατος που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ όχι να βελτιωθεί, αλλά να "ιδιωτικοποιηθεί"κερδοσκοπικά, πχ στην υγεία,την παιδεία, την ασφάλιση ….και ..”ο σώζων εαυτόν σωθείτο!
Το σχεδιο που δεν επιμερίζει κινδύνους και ευκαιρίες αναλογικά στους συντελεστές της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά υπόσχεται τις παροχές των οφελημάτων στην γενναιοδωρία των κερδοσκοπουντων στην αντιθεση χρηματιστηριακής κερδοσκοπιας με τις δυναμεις της παραγωγικης ανασυγκρότησης , οι πρωτοι  προτασουν δηθεν τη σωτηρια του χρηματιστηριακού κεφαλαιου για να καλυψουν οχι το τραπεζικο σύστημα όπου ειναιαπαραίτητο αλλα τα κερδη των τραπεζιτών ,,,….
     Τα  προηγούμενα ειναι ενδεικτικά παραδειγματα που θεμελιώνουν οτι το προβλημα του σοσιαλιστικού χωρου δεν ειναι η αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή ο στοχος δεν μπορει να ειναι η ρεβανς στις επιλογες του ιδρυτη του σοσιαλιστικου κινηματος Ανδρεα Παπανδρέου με την επιστροφη στην (κεντροαριστερή!!!) Ένωση κεντρου , αλλα η επαναφορα στις αρχες του χωρου του δημοκρατικού σοσιαλισμου ωστε να διεκδικηθεί μια προγραμματική προοδευτικη συμφωνία κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφιας του αυτοπροσδιοριζομενου  προοδευτικού πολου!
Για να :
           -μπει ενα τέρμα στις παρα φύσιν παλιες και νέες “συμμαχίες .”
           -γινουν διαπραγματεύσεις στην  Ευρώπη για προοδευτικότερους ‘συμβιβασμούς’ με την ΑΝΤΙΠΑΛΗ οχθη .
           -υπαρξει κοινο βημα μαζί με το κίνημα του Σαντερς στη Αμερική,του Γκορμπυν στην Αγγλία του π  στη Πορτογαλία ,η του Σοαρέζ στην Ισπανία κτλ
   
      Δεν είναι στην πρόθεση μου, ο μηδενισμός των παθογενειών , που ασφαλώς και τότε υπήρξαν!
     Η αυτοκριτικη   ειναι πηγη δυναμης !
Γιατί πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές τότε , δεν ολοκλήρωσαν τολμηρά τόσο τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της δημόσιας διοίκησης όσο και τον ριζικό απεγκλωβισμό του παραγωγικού μοντέλου από τον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικο εναγκαλισμό ….άνοιξαν ομως τον δρομο..
…..Η επέτειος της 18ης του Οκτωβρη  είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικαιροποιηθεί η αποστολή της προοδευτικής παραταξης!
Με ενα οχι
    στους διμέτωπους!
στην ΛΕΓΟΜΕΝΗ  εθνική ( συνεργασια με ΝΔ) αλλα ναι στην Προοδευτική συνεννόηση!
   Ο σοσιαλιστικός χωρος πρεπει οχι μόνο να υπερασπίζεται την ιστορική του συμβολή ,τις ριζες του, αλλά και να  εργάζεται προκειμένου η προοδευτικη οχθη ,δηλαδη η συναντηση των   μεγαλων πολιτικων ρευματων του δημοκρατικού σοσιαλισμου ,της αριστεράς και της οικολογιας να αποτελεσει την απαντηση στην ολεθρια επελαση ,την συμμαχία νεοφιλελεύθερων και δεξιας σοσιαλδημοκρατιας  που διχάζει και διαλύει την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνικη και παραγωγικη βαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: