Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

H "αθροιση αξιωματουχων" σε δηθεν κομματα-παραταξεις, δεν προκειται να βρουν κοινωνικη αποδοχη...

του Χαρη Τσιοκα
Οι εξελιξεις των τελευταιων χρονων επιβεβαιώνουν πως ειναι ατελεσφορη και αδιεξοδη η «διαπραγματευση» που περιοριζει το προβλημα της κρισης στα «δημοσιονομικα» !
Γιατι αυτου του ειδους η διαπραγματευση μετατρεπεται σε οχημα πολλαπλασιασμου των επιπτωσεων  σε βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας ,των πολιτών και της δημοκρατίας !
    Απαιτειται ενας προοδευτικος οδικος χαρτης διεξοδου και αυτο πλεον εμφανως σχετίζεται  με  την αναγκη πολιτικων και κοινωνικων συμμαχιων στην ευρωπη για αλλη πολιτικη! Γεγονος που εγκαιρα -απο τοτε- ο Ανδρεας Παπανδρεου διεβλεπε , προωθωντας πρωτοβουλιες συναντησεων με ηγετες που επιδωκαν μια προοδευτικη πολιτικη αναπτυξης!
  Το κοινωνικο αιτημα λοιπον παραμενει ... αναλλοιωτο και αφορα την αναγκη εξειδικευσης οδικου χαρτη προκειμενου η εξοδος απο την κριση και τα αδιεξοδα «νεοφιλελευθερα μνημονια» να σχετίζονται με τοσο με εφαρμοσμενες πολιτικες που θα αφορουν την αναπτυξη, οσο και με την ικανοτητα η διαπραγματευση με τους´δανειστες´ να γινει διαρκης και επιμονη στην αναγκη να υποστηριχθει η εφαρμογη παραγωγικου και κοινωνικα δικαιου σχεδιου αναπτυξης !
     Αυτο με τη σειρα του επιβαλλει την αναγκη προοδευτικος χωρος και οι δυναμεις που τον εκφραζουν να αναδιαταχθουν και να λειτουργησουν με αφηγημα αναπτυξιακο,συνοχης και δημοκρατιας για να φωτισθουν τα βηματα εξοδου απο την ανατροφοδοτουμενη «δημοσιονομικη" διαχειρηση της κρισης που προωθουν ξενοι και εγχωριοι νεοφιλελευθεροι!
Η κριτικη της σημερινης αντιπολιτευσης φωτογραφιζει "παλινορθωση" και αυτο δεν ταυτιζεται με το κοινωνικο αιτημα!
    Χρειαζεται αλλος δρομος και αυτο προυποθετει υπερβαση της εσωστρεφούς διαχείρισης των «κομματικων κρισεων» που εχουν επιβαλλει οι "αξιωματουχοι" με κριτηριο την επιβιωση τους!
    Με αφορμη την νεα πολιτικη περιοδο και τις επετειους ιδρυσης των κομματων της μεταπολιτευσης θελω να υπογραμμισω πως:
  Η ανασυνθεση και ανασυνταξη της μεγάλης παραταξης του αριστερου, προοδευτικου, σοσιαλιστικου και ριζοασπαστικου χωρου προυποθετει πολιτικο προοδευτικο σχεδιο με κοινωνικες και πολιτικες ομορες συμμαχιες !
  Και ταυτοχρονα απαιτειται ενα μετωπο μονο αντιπαραθεσης,που θα αφορα τον διχαστικο κοινωνικα και αναπτυξιακα νεοφιλελευθερισμο με οσους τον εκφραζουν !
  Προυποθετει παράλληλα και μοντελο πολιτικης διακυβερνησης και κομματικων δομων με συγκλησεις που να ειναι ικανες να εξειδικευουν και να εφαρμοζουν πολιτικες με μετρησιμους κοινωνικα και οικονομικα και δημοκρατικα προοδευτικους στοχους!
   Πολυ περισσοτερο χρειάζονται σχηματισμοι ικανοι διασυνδεδεμενοι με την κοινωνια, να ανατροφοδοτουν, παραγωγικους, οικονομικους χωρους και να μετασχηματιζονται αναγκες.σε πολιτικα μετρα.
     Οι συγκολλησεις λοιπον,  δηλαδη η "αθροιση αξιωματουχων" σε δηθεν κομματα-παραταξεις, δεν προκειται να βρουν κοινωνικη αποδοχη, δεν μπορουν να γινουν καν βιωσιμες, γιατι απουσιαζει το ....με "ποιους και για ποιους"!
   Απουσιαζει το αιτημα μονο για προγραμματικες προοδευτικες συγκλησεις και θυσιαζεται ο πολιτικος λογος στους πολιομοδιτικους "διμετωπους" που εγαλε απο τη ναφθαλινη η δεξια σοσιαλδημοκρατια για μετεξελιχθει σε παρακολουθημα του νεοφιλελευθερισμου!
   Τα λαθη και οι αστοχιες της κυβερνητικης διαχειρησης λοιπον δεν αντιμετωπιζονται με παλινορθωση πολιτικων διακυβερνησης τυπου "ΣΑΜΑΡΑ" , αλλα με επιμονη διεκδικηση προοδευτικων προγραμματικων συγκλησεων που  αφορουν τις παραγωγικες δυναμεις , τους εργαζομενους την νεολαια τη συνοχη και τη δημοκρατια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: