Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα ποιμαντικής επιμορφώσεως, της Ιεράς Μητρόπολεωςς Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα ποιμαντικής επιμορφώσεως, το οποίο πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Το πρόγραμμα με θέμα: «Σύγχρονοι τρόποι και μέθοδοι συμπαράστασης στους νοσούντες και τους οικείους τους» παρακολούθησαν 38 κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι της Ιεράς Μητροπόλεως και είχε συνολική διάρκεια 28 ωρών. Κατά το τετραήμερο από 16 έως 19 Μαΐου αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
1.1 Έναρξη – Περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος.... Εισαγωγή στο Πρόγραμμα. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος - Αν. Καθηγητής Θεολ. Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Γεν. Αρχ. Επίτροπος Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
1.2 Η διακονία των ασθενών στην Παράδοση της Εκκλησίας. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης.
2. Η μυστηριακή διακονία των ασθενών. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Μιχαήλ Κόνιας, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
3. Οι εθελοντές διακονίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων – δυνατότητες συνεργασίας με την ενορία. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Απόστολος Χατζηδήμου, Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Μέλος Επιτροπής Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Γιαννιτσών (Ι.Μητροπόλεως Εδέσσης).
4. Η συσχέτιση της αμαρτίας με την ασθένεια: Ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ.Θ., Υπεύθυνος Τύπου Ι.Μ. Εδέσσης (Συντονιστής Προγράμματος).
5. Ο χρόνιος και σοβαρά πάσχων ασθενής. κ. Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης Ν.Πέλλας «ΟΡΑΜΑ».
6. Η κατανόηση του ασθενούς ως προϋπόθεση της ποιμαντικής του προσέγγισης. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. Η συναισθηματική εμπλοκή κατά τη διακονία των νοσούντων. Ελλογιμώτατος κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας, πρώην Δ/ντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., Δ/ντής Ινστιτούτου Έρευνας για την νόσο του Alzheimer της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
8. Ο καταληκτικός ασθενής. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με το προβλεπόμενο τετράωρο αξιολόγησης, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε γενική ανασκόπηση των διδαχθέντων και αμφίδρομη αξιολόγηση προγράμματος και επιμορφουμένων με την ευθύνη του συντονιστή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ μετά το πέρας της Αξιολόγησης, την Τρίτη 7 Ιουνίου, δεξιώθηκε στο Μητροπολιτικό οίκημα όλους τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα και διένειμε αναμνηστικά.
Κατά την σύντομη προσφώνησή Του συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Προγράμματος και τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σεμιναρίου έγκειται στην ουσιαστική υποστήριξη που παρέχει στο ποιμαντικό έργο κάθε κληρικού, που συμμετείχε σε αυτό, και γενικά στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Στην δεξίωση παρέστη επίσης ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κος Δαμασκηνός, ο οποίος ομίλησε και ευχήθηκε στους παρισταμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: