Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Κερδοφορία πάνω από τις προβλέψεις για τις Τράπεζες στην Ελλάδα τη στιγμή που ο λαός στενάζει οικονομικά

Τελικά η κρίση προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες κέρδους για αυτούς που ξέρουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Τη στιγμή που οι πολίτες στη χώρα βιώνουν μια άγρια επιβολή φορολογικών μέτρων, απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, που τους οδηγούν στην εξαθλίωση οι Τράπεζες στη χώρα μας αυξάνουν την κερδοφορία τους. Εϊναι οι ίδιες Τράπεζες που ενισχύθηκαν με χρήματα των πολιτών για την περίφημη ανακεφαλαίωσή τους και που έχουν κλειστές τις στρόφιγγες των δανείων ακόμη και σε υγιείς επιχειρηματίες. Δείτε λοιπόν τα κέρδη του εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι μεγάλες τράπεζες στη χώρα μας.... Eurobank: Κέρδη 45 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένων των κερδών του αναβαλλόμενου φόρου, με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να συνεισφέρουν θετικά κατά 6 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Eurobank. Alpha Bank: Υψηλότερη του αναμενόμενου κερδοφορία ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο η Alpha Bank. Τα καθαρά κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας για την Emporiki, ανήλθαν στα 2,73 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για κέρδη 2,65 δισ. ευρώ. Εθνική Τράπεζα: Κέρδη ύψους 344 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2013 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), έναντι ζημιών 1.894 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 3,5 δις ευρώ παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το καθαρό αποτέλεσμα που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς στο διάστημα αυτό διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ ενσωματώνοντας όφελος από αρνητική υπεραξία εξαγορών ύψους 3,8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Περισσότερα ...

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ο Αδέσποτος δεν θα πάει στην Έκθεση …


Ανάρτηση του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών
 Η είδηση από τον τοπικό τύπο: Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας, οι δρόμοι γέμισαν πτώματα αδέσποτων σκύλων, παραμονή της έναρξης της Γεωργικής Έκθεσης. Η συνήθης τακτική της ντροπής. Ένας ιδιοκτήτης σκύλου που χάθηκε μεταξύ αυτών, κατέθεσε μήνυση, κάποιος άλλος προσφέρει χρήματα σ’ όποιον δώσει πληροφορίες για τη σύλληψη των δραστών. Οι φορείς εξουσίας όπως πάντα, δεν έχουν ιδέα. Στα αστυνομικά τμήματα όλοι βαριούνται αυτές τις υποθέσεις. Κι’ όμως ο Αδέσποτος στην Κρύα Βρύση κούρνιασε λίγους μήνες πριν στις παιδικές καρδιές … Παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, έκαναν μία εξαιρετική παρουσίαση στην λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος της περσινής χρονιάς. Αλλά τη νύχτα τα παιδιά κοιμούνται ... Ονειρεύονται τις μέρες που οι ενήλικες συγχωριανοί τους δεν θα ετοιμάζουν Γεωργικές Εκθέσεις, καρναβάλια κι άλλες φιέστες ξεκινώντας την καθαριότητα του χωριού με φόλες. Τη νύχτα τα παιδιά κοιμούνται. Δεν βλέπουν τις φυσιογνωμίες των δολοφόνων που σκορπίζουν το μαρτυρικό θάνατο. Δεν ακούνε τα συνωμοτικά λόγια των υπανθρώπων. Τη νύχτα τα παιδιά κοιμούνται. Δεν είναι ώρα αυτή να εξηγήσουν τα αυτονόητα: Πως η ζωή ας πούμε, δεν προχωράει με διοργανώσεις που τις αμαυρώνει φρίκη. Η ζωή απαιτεί πολιτισμό κι Ανθρωπιά. Τη νύχτα τα παιδιά κοιμούνται. Τίποτε στα όνειρά τους δεν μυρίζει σαπίλα, τίποτε δεν θυμίζει βόθρο . Κι αν ήξεραν ποια ήταν τα χέρια με τα δηλητήρια σίγουρα θα τα δάγκωναν μέχρι να τρέξει αίμα. Κοιμούνται τα παιδιά και ποιος θα τα ξυπνήσει… Να τα μαζέψει στην πλατεία να βγάλουν τη γλώσσα στους άθλιους που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για λογαριασμό τους. Γιατί περίσσεψαν και τα λόγια και η ντροπή. Έμεινε μόνο η νύχτα. 
 Για το Σύλλογο Ζωόφιλων Γιαννιτσών, Κική Δημητριάδου

Περισσότερα ...

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υλοποιεί το πρόγραμμα «Ευριπίδεια» που αφορά το θέατρο και τις πτυχές του

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν τη δράση «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ» για το 2013. Είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αφορά πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού και είναι έργο σχετικό με το θέατρο και τις διάφορες πτυχές του. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις οι οποίες έχουν «μεταφερθεί στο σανίδι» από έργα διάσημων δημιουργών, συγγραφέων κ.ά. Απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών καθώς θα παρουσιαστούν και παιδικές παραστάσεις.... Στην πόλη των Γιαννιτσών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Πέλλας. Ειδικότερα, την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα «ΟΡΕΣΤΕΙΑ, Χοηφόροι, Αγαμέμνων, Ευμενίδες του Αισχύλου» από το θέατρο ΑΙΧΜΗ.

Περισσότερα ...

Προκηνυματική εκδρομή (περίπλους) του Αγίου Όρους

Το προσεχές Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή (περίπλους) στο Άγιον Όρος και στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας. Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ (περιλαμβάνει εισιτήριο λεωφορείου και καραβιού). Αναχώρηση: 7:00 π.μ. Εγγραφές - πληροφορίες στο τηλ. 23820 22714.

Περισσότερα ...

Αύριο Σάββατο 31 Αυγούστου η Γιορτή Κρασιού στη Γερακώνα

Τη ευκαιρία να γευθούν κόκκινο και λευκό κρασί από τα αμπέλια στις πλαγιές του Παϊκου αλλά και να ξεφύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας θα έχουν όσοι βρεθούν αύριο το βράδυ στη Γερακώνα όπου διοργανώνεται η Γιορτή Κρασιού. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος στο προαύλιο του σχολείου όπου προσφέρεται δωρεάν κρασί στους επισκέπτες κάτω από τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Η φετινή εκδήλωση ωστόσο έχει και έναν διαφορετικό χαρακτήρα, αφού ο τοπικός Σύλλογος θα διαθέσει μέρος των χρημάτων που θα του αποφέρει η εκδήλωση, στο Σύλλογο «Το Χαμόγελο του παιδιού» ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το έργο του συλλόγου.... Η Γιορτή θα ξεκινήσει μόλις πέσει η νύχτα και είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να συνδυάσουν τη διασκέδαση, με το καλό κρασί και τα συνοδευτικά του. Καλή επιτυχία!!

Περισσότερα ...

Κάλεσμα αντίστασης κατά του φασισμού με αφορμή την εκδήλωση Μνήμης της 14ης Σεπτέμβρη στα Γιαννιτσά

 Με αφορμή την επέτειο της 14ης Σεπτέμβρη που είναι μια «μαύρη» ημέρα Μνήμης στα Γιαννιτσά, η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή» καλεί τους φορείς, τα συνδικάτα, τους νέους και τις νέες και όλους του πολίτες να αντιταχθούν στους φασίστες δίνοντας δυναμικό παρόν στην εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην ομώνυμη πλατεία όπου βρίσκεται το Μνημείο του Ομαδικού Τάφου στο κέντρο της πόλης. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην διάρκεια της περσινής εκδήλωσης Μνήμης και που στιγμάτισαν την ημέρα αυτή, αλλά και τη μνήμη των δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στην ανακοίνωση – κάλεσμα της Κίνησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:...
 «Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώνονται 69 χρόνια από τη δολοφονία 120 συμπολιτών μας (μαζί με τον τότε Δήμαρχο Θωμά Μαγκριώτη) από τους γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες του Πούλιου και του Γερμανού λοχία των ss Σούμπερτ, ίσως του πιο περιβόητου αιμοσταγή δολοφόνου την περίοδο της κατοχής στη χώρα, γνωστού για τις άγριες δολοφονίες του στην Κρήτη και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι στην εκδήλωση μνήμης στον Ομαδικό Τάφο, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών με μια απαράδεκτη ηθικά, ιστορικά και πολιτικά ενέργεια, προσκάλεσε τους πολιτικούς απογόνους των ταγματασφαλιτών να καταθέσουν στεφάνι. Την ιστορική μνήμη και την Τιμή της πόλης μας, υπερασπίστηκαν οι πολίτες και οι φορείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης, αντιδρώντας έντονα με αποδοκιμασίες και αποσύροντας τα στεφάνια τους, στο προσκλητήριο των φασιστών. Απέδειξαν έτσι για ακόμη μία φορά, ότι ο φασισμός δεν θα νικηθεί από τις εξουσίες που χαριεντίζονται μαζί του, αλλά από την μαζική αντίδραση των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ο φασισμός δεν είναι μία «άλλη άποψη» στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν τις ελευθερίες όλων μας. Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής λειτουργούν σαν το λαγό στην επιβολή των μέτρων του Μνημονίου, της κλιμάκωσης της καταστολής και των επιστρατεύσεων απεργών, στοχοποιώντας φωνές αντίστασης της αριστεράς και αξιοποιώντας το δώρο των ρατσιστικών μέτρων των κυβερνήσεων, που τους ανοίγουν το δρόμο. • ΌΧΙ σε νέο βιασμό της ιστορικής μνήμης, καμιά πρόσκληση στους νεοναζί στις εκδηλώσεις μνήμης στις 14 Σεπτέμβρη στον Ομαδικό Τάφο στα Γιαννιτσά. • Καλούμε, συνδικάτα, φορείς, αντιφασιστικές κινήσεις, εργαζόμενους, νέους και νέες της πόλης, ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες. Στις 14 Σεπτέμβρη στον Ομαδικό Τάφο να δώσουμε μαζικό παρόν για να τιμήσουμε τη θυσία των συμπολιτών μας, πριν από 69 χρόνια, και να μεταφέρουμε το μήνυμα της αντίστασης και θυσίας τους, στους σημερινούς αγώνες του λαού μας, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά του Κεφαλαίου και των τραπεζιτών


Περισσότερα ...

84χρονος εγκατέλειψε το χώρο ατυχήματος και συνελήφθη

Τραυμάτισε ελαφρά μια γυναίκα 
Χθες το μεσημέρι στην Έδεσσα,
ένας 84χρονος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του μία 64χρονη γυναίκα πεζή, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της. Ο 84χρονος αμέσως μετά το τροχαίο, εγκατέλειψε το χώρο αφήνοντας αβοήθητη την 64χρονη γυναίκα, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Έδεσσας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας.

Περισσότερα ...

Εκοιμήθη ο εφημέριος της ενορίας Αχλαδοχωρίου Γιαννιτσών

Τα χαράματα της 29ης Αυγούστου 2013 εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 87 ετών ο πολιός λευίτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σωτηριάδης, ο οποίος διετέλεσε μέχρι την συνταξιοδότησή του εφημέριος της ενορίας Αχλαδοχωρίου Γιαννιτσών. Σήμερα το πρωί η σωρός του μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών, όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στις 10.00 π.μ. Ο π. Ιωάννης υπήρξε κληρικός ευλαβέστατος και σεμνός διακρινόμενος για την απλότητα και την ταπείνωσή του. Ο Κύριος ας τον αξιώσει να λειτουργεί και στο Υπερουράνιο Θυσιαστήριο.

Περισσότερα ...

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δήμο Σκύδρας


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Σκύδρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης-Κινητικότητας, που έχει ως ειδικό σκοπό την αναβάθμιση των κυκλοφοριακών συνθηκών και ως γενικότερο σκοπό τη βελτίωση της συμπεριφοράς και της ποιότητας της ζωής των πολιτών, των αστικών κυρίως περιοχών, πραγματοποιείται, ανοιχτή σε όλους, εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013, από το πρωί 09:00 έως το μεσημέρι στις 13:00. Διοργανωτές είναι ο Δήμος Σκύδρας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Πέλλας, (ο οποίος και διατηρεί Τράπεζα Αίματος), με την απαραίτητη... και πολύτιμη συμμετοχή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Έδεσσας. Κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στην αιμοδοσία, κι αν το θελήσει είναι ευπρόσδεκτος να γίνει μέλος της Τράπεζας Αίματος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, και μάλιστα απολαμβάνοντας το προνόμιο της παροχής φιαλών αίματος σε περίπτωση ανάγκης, όπως προβλέπεται στο αντίστοιχο καταστατικό . Όποιος επιθυμεί να δώσει αίμα, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική πράξη μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες: 2381351887 Δημήτρης Γαληνίκης , ΄Ολγα Σιδηροπούλου και 2381351802 Δημήτρης Αλεξανδρίδης .

Περισσότερα ...

Αναρτώνται στα σχολεία οι βάσεις των σχολών με τη σκέψη των γονιών στην επόμενη ημέρα

Σε λίγη ώρα αναρτώνται στα σχολεία της χώρας οι βάσεις των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που φέτος θα είναι αρκετά χαμηλότερες από τις περσινές κυρίως στα πεδία της θετικής κατεύθυνσης. Ωστόσο την χαρά της όποιας επιτυχίας σε πολλές οικογένειες θα την ακολουθήσει ο προβληματισμός, αφού είναι δεδομένη η αδυναμία τους να καλύψουν τα έξοδα σπουδών (ενοίκια, έξοδα διαβίωσης κ.λπ.), ειδικά όταν η ανταποδοτικότητα αυτών των δαπανών μπορεί να μην καλυφθεί ποτέ. Και αυτό γιατί είναι τρομερά αμφίβολη η επαγγελματική αποκατάσταση των σημερινών σπουδαστών.... και αυριανών πτυχιούχων, σε μια χώρα όπου η ανεργία σαρώνει τους νέους και η ύφεση στην οικονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσπάθεια των νέων παιδιών συνεχίζεται για ένα καλύτερο μέλλον σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Καλή επιτυχία και στο νέο τους βήμα.

Περισσότερα ...

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης για 50.000 ανέργους

Το πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης ανέργων που θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ξεπερνούν τους 50.000 οι οποίοι θα καλύπτονται πλήρως, μισθολογικά και ασφαλιστικά. Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.... Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, πρόκειται για πεντάμηνη απασχόληση, ενώ σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι (6) μήνες και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.

Περισσότερα ...

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί σε έξαρση της παράνομης υλοτομίας !

Ο χειμώνας πλησιάζει και ήδη οι πολίτες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αφού η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα για το μέσο έλληνα. Ήδη τον περασμένο χειμώνα πολλοί βολεύτηκαν με τα τζάκια και τις σόμπες ξύλου, γεγονός που εκτίναξε στα ύψη την παράνομη υλοτομία αλλά και παρενέργειες στην εμπορία καυσόξυλων, με εικονικά ζυγολόγια κ.λπ. Φέτος ο νόμος επιβάλλει η διακίνηση των καυσόξυλων να γίνεται με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο και όχι τον τόνο, για να προφυλαχθούν οι καταναλωτές από τους «πονηρούς» εμπόρους. Ωστόσο πολλοί συνεχίζουν να διαθέτουν .... ξύλα χύμα με φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ ήδη παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης υλοτομίας. Καλό θα είναι να ενταθούν οι έλεγχοι αν δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε αποψιλωμένα δάση και σε εικόνες καταστροφής του φυσικού πλούτου της ορεινής περιοχής στην Πέλλα αλλά και της χώρας ευρύτερα.

Περισσότερα ...

Την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών

Ο καιρός έπαιξε τα δικά του παιχνίδια το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα την αναβολή της συναυλίας με τον γνωστό καλλιτέχνη Βασίλη Παπακωνσταντίνου που είχε προγραμματίσει η Αναγέννηση Γιαννιτσών στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών. Τελικά βρέθηκε ημερομηνία και η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013 στον ίδιο χώρο και ώρα. Τα εισιτήρια που είχαν προμηθευτεί οι πολίτες και δεν τα εξαργύρωσαν ισχύουν κανονικά. Ενώ για όσους επιθυμούν να προμηθευτούν εισιτήρια μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. της ομάδος.

Περισσότερα ...

Με δύο ομίλους το πρωτάθλημα της Football League. Στο β όμιλο η Αναγέννηση Γιαννιτσών

Στις 29 Σεπτέμβρη η σέντρα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Football League (Β εθνικής) καταρτίστηκαν οι δύο όμιλοι των 14 ομάδων του φετινού πρωταθλήματος και ορίστηκε η ημερομηνία έναρξής του. Η Αναγέννηση Γιαννιτσών θα αγωνιστεί στο Β όμιλο στον οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι παρακάτω ομάδες: Ηρακλής, Αιγινιακός, Αναγέννηση Καρδίτσας, Απόλλων Καλαμαριάς, Βατανιακός, Δόξα Δράμας, Εθνικός Γαζώρου, Ζάκυνθος, Νέα Καβάλα, Κασσιόπη, Πιερικός, Νίκη Βόλου, Τύρναβος. Οι ομάδες που θα ανέβουν στην Super League είναι τρεις και θα προκύψουν .... με τη διαδικασία των play off. Στα play off θα συμμετάσχουν οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου που θα αγωνιστούν σ’ ένα πρωτάθλημα δεκατεσσάρων αγωνιστικών. Η κλήρωση του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5-9-2013 και ώρα 12:00 στα γραφεία της Ένωσης. Η έναρξη του Πρωταθλήματος ορίστηκε για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα ...

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου τα εγκαίνια της 26ης Γεωργικής Έκθεσης Πέλλας

Τα εγκαίνια της 26ης Γεωργικής - Βιοτεχνικής Έκθεσης Πέλλας PELLA EXPO θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013, στις 20:30, στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Κρύας Βρύσης.
H έκθεση, διοργανώνεται από το Δήμο Πέλλας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πέλλας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κρύας Βρύσης και στηρίζεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της φετινής, ανανεωμένης 26ης PELLA EXPO είναι η προβολή των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων, καθώς και η προώθησή τους στο καταναλωτικό κοινό ενώ το κόστος συμμετοχής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας και συμμετέχουν στην Έκθεση καλύπτεται από το Επιμελητήριο Πέλλας.

Περισσότερα ...

«Υπάρχει και φιλότιμο…» Κυριακή 1 Σεπτέμβρη στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών

Στο ρόλο του Μαυρογιαλούρου ο Γιώργος 
Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης παρουσιάζουν, στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα: 9.15 μ.μ., την θεατρική παράσταση με το έργο των Α. Σακελλάριου - Χ. Γιαννακόπουλου, «Υπάρχει και Φιλότιμο». Το κλασικό αυτό έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στο ρόλο του… πιο «δημοφιλή» Έλληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου. Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική. Ατάκες όπως «Φάγανε... φάγανε… φάγανε... από παντού!!» ή «πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα…»... θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα ενώ το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της σύγχρονης πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Γενική Είσοδος 15€, Άνεργοι 12€, Φοιτητικό –Μαθητικό -Παιδικό 12 € Πληροφορίες: 23820- 84381

Περισσότερα ...

Εθελοντική Αιμοδοσία και πολύπλευρες δραστηριότητες στο 15ο Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού στους Γαλατάδες

Με το σύνθημα «Είμαι εθελοντής αιμοδότης γίνε και συ μετράει…», η Εταιρία Αστικού Πολιτισμού «Φίλιππος» με τη συνεργασία της ΔΗΚΕΑΠ διοργανώνει και φέτος το 15ο φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού στα πλαίσια του πολιτιστικού καλοκαιριού και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «Πάμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη τράπεζα αίματος που θα είναι διαθέσιμη για εμάς, για εσάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν είσαι άνω των 17 μπες στην ομάδα των εθελοντών αιμοδοτών του «Φίλιππου». Το φεστιβάλ ξεκινάει ην Πέμπτη 29 Αυγούστου με την παρουσίαση του ....της Μικρασιατικής Εστίας Ν. Πέλλας, που θα πλαισιωθεί με εκθέματα παλαιών εγγράφων και φωτογραφιών από τους πρόσφυγες των Γαλατάδων. Θα λειτουργήσει ταυτόχρονα έκθεση παλιών συλλεκτικών δίσκων βινυλίου και η βραδιά θα συνεχιστεί με μουσικό πρόγραμμα για τους φίλους του βινυλίου με παλιά ελληνικά και ξένα κομμάτια που άφησαν εποχή. Την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις όπως ο 2ος ποδηλατικός γύρος των Γαλατάδων για παιδιά 7 έως 18 χρόνων και παιχνίδια με κεντρικό θέμα την εθελοντική αιμοδοσία, ενώ η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικη λαϊκή βραδιά στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου. Το Σάββατο 31 Αυγούστου στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Στο πρώτο διήμερο των εκδηλώσεων από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται αιμοληψίες στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για λογαριασμό της Τράπεζας Αίματος του «Φιλιππου» Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 στα γραφεία της Εταιρίας από τις 7 μ. μ. έως τις 11 μ. μ., στο τηλέφωνο 6937385128 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο filippos@pel.gr με όλα τα απαραίτητα στοιχεία όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, κινητό σταθερό, e-mail.

Περισσότερα ...

Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στα Γιαννιτσά για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας


Τετάρτη 28 Αυγούστου 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών 
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης και τα οποία έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε γονείς καλούνται να συζητήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργανώνει η Β ΕΛΜΕ Πέλλας η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής να έχουν μετατρέψει την εκπαιδευτική κοινότητα σε κρανίου τόπο. Με δεκαέξι χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς, τις σχολικές μονάδες στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης,.... την τεχνική εκπαίδευση βαρύτατα ακκρωτηριασμένη και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών γυμνασίου και λυκείου και στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ό,τι στην πραγματικότητα διακυβεύεται είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού. Μπροστά στις δραματικές αυτές εξελίξεις, η Β' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ απευθύνει πρόσκληση στην κοινωνία των Γιαννιτσών, στα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ομιλία-συζήτηση, που θα γίνει στις 7:00μ.μ. της Τετάρτης 28 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, προκειμένου να μοιραστούμε τον προβληματισμό, να χαράξουμε τις άμυνες και να συντονίσουμε τις δράσεις μας». 
Β' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Περισσότερα ...

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Οι εκδηλώσεις μνήμης που ετοιμάζουν τα κόμματα, θα κριθούν τόσο από τα περιεχόμενα των συζητήσεων που οργανώνουν όσο και τους στόχους που υποκρύπτουν !


Του Χάρη Τσιόκα
Το φθινόπωρο παραδοσιακά -πολύ περισσότερο φέτος που είναι περίοδος έντονων προβλημάτων- δίνει την ευκαιρία στα κόμματα να διατυπώσουν τους σχεδιασμούς τους, και τις δράσεις, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας ,της οικονομίας άρα και της χώρας Το "βήμα" για να εκφράσουν «το σχέδιο τους», για το πως μπορούν και για ποιους, να μετατρέψουν την κρίση σε ελπίδα, το προσφέρουν τόσο η Δ.Ε.Θ. όσο και οι εκδηλώσεις, που οργανώνουν κόμματα με αφορμή την ιδρυτική τους επέτειο και την νέα περίοδο. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το ΠΑΣΟΚ, αφού η 3 Σεπτέμβρη είναι ο συμβολικός μήνας που ο Ανδρέας Παπανδρέου σηματοδότησε την ίδρυση του κινήματος, με σαφή αναφορά τόσο στο μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει και στηρίζει την ύπαρξη του, όσο και στην πολιτική του στόχευση για αλλαγές που ξεπερνούν την διαχείριση. Ακριβώς γι αυτό το λόγο... οριοθέτησε το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, έναντι της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, και για τον ίδιο λόγο εισήγαγε την έννοια της διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή σήμερα Ένωση. Γιατί διέβλεπε ότι μεταξύ των άλλων, θα υπάρξει ευρωπαϊκή κρίση προσανατολισμού ανάμεσα "στην επιδίωξη για γερμανική Ευρώπη, η ευρωπαϊκή Γερμανία". Στο σημερινό άρθρο δεν έχω την πρόθεση να αναφερθώ στο θετικό πρόστιμο των αλλαγών που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην διαδρομή του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το ότι, η σημερινή νεοφιλελεύθερη επέλαση των υποχρεώσεων με τους δανειστές, επιχειρεί να γκρεμίσει αυτές τις μεγάλες κοινωνικές παραγωγικές και δημοκρατικές κατακτήσεις! Πρόθεση μου είναι να αναφερθώ στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις μνήμης και παρέμβασης που ετοιμάζουν τα κόμματα, θα κριθούν τόσο από τα περιεχόμενα των συζητήσεων που οργανώνουν όσο και τους στόχους που υποκρύπτουν ! Για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα μια εκδήλωση "μουσειακής μνήμης" για τον ιδρυτή ενός κόμματος όπου ένας «αχταρμάς» ανθρώπων, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της ιστορίας θα αποτιμά το παρελθόν, για να δικαιώνει σημερινές σκοπιμότητες, και άλλο πράγμα, με έμπνευση τις αρχές, τις αξίες και τις κοινωνικές αναφορές του πολιτικού φορέα, να επιχειρείται συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών και των συμμαχιών για την σημερινή εποχή και την έξοδο από την κρίση! Η, ένα άλλο ερώτημα: Πόσο πολιτικά χρήσιμο είναι για ένα κόμμα, που θέλει να έχει και ρίζες αλλά και προοπτική, να οργανώνει "εκδηλώσεις μνήμης" που απλά αποτιμούν κυβερνητικές θητείες προηγούμενων εποχών και το ζητούμενο της υποτιθεμένης συζήτησης να αφορά…. προγραμματικές συμφωνίες για την... μετά μνημόνιο εποχή και όχι τις πολιτικές εξόδου από την κρίση με αλλαγές που θα στηρίζονται σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες; Προφανώς τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν σχίσμα, ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική, και το χειρότερο δημιουργούν κόμματα μικρού ορίζοντα αφού το πολιτικό τους ενδιαφέρον δεν ταυτίζεται με την κοινωνική αγωνία και ανάγκη ! Γιατί δεν αφορούν το αίτημα επεξεργασίας ενός άλλου σχεδίου εξόδου, δικαίου ,που να αναφέρεται και στους πολίτες και τη χώρα! Αναμφισβήτητα το φετινό φθινόπωρο είναι δύσκολο, τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και τους πολίτες, αφού όπως διαπιστώνεται θα είναι και οι κύριοι αποδέκτες των επιπτώσεων της κρίσης ! Το γεγονός αυτό και μόνο αξίζει να λάβουν υπ όψιν όλες οι εκδηλώσεις μνήμης και τα «οικονομικά φόρα», αν θέλουν οι στόχοι να ταυτιστούν με την κοινωνία και το αίτημα της ! Αυτός είναι ο μόνος διάλογος και οι αντίστοιχες αντιπαραθέσεις που ενδιαφέρουν την κοινωνία, γιατί σχετίζονται με τις ανάγκες της!  
Η νέα πολιτική περίοδος θα είναι πυκνή! Θα αποτυπώσει μέχρι τον Μάιο την αξιολόγηση και την επιλογή της κοινωνίας! Και μ αυτή την έννοια, τόσο οι πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων όσο και των συμμετεχόντων, εκτός από το στιγμιαίο "επικοινωνιακό" τους σκέλος, "διαβάζονται και δεύτερη φορά" με βάση το ερώτημα: τι εξυπηρετούν;

Περισσότερα ...

Μαγική Βραδιά στο Αμφιθέατρο Βαροσίου στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά στο αμφιθέατρο του Βαροσίου, με ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου, χάρισε ο καταξιωμένος εδεσσαίος μουσικός, Μιλτιάδης Κασσάρας, με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Η κλασική μουσική σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον ταξίδεψε το κοινό που παραβρέθηκε στο χώρο. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτριος Γιάννου, δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη βραδιά.

Περισσότερα ...

Η γιορτή της αντισφαίρισης στην Αριδαία. Αύριο Κυριακή ξεκινά το Aridea Cup 2013.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί τελετή έναρξης του Aridea Cup. Πρόκειται για μια γιορτή του τένις για νεαρούς παίκτες που περιλαμβάνει εκτός των άλλων διαγωνισμούς αθλητών σε στόχους και service ενώ θα πλαισιωθεί μουσικά από τον Θανάση Γκιόση. Στον αγωνιστικό κομμάτι περιλαμβάνονται αγώνες μονού και διπλού που ξεκινούν τα προκριματικά την Κυριακή το μεσημέρι στις 15:30 και θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδες, για να ολοκληρωθούν με τους τελικούς την Παρασκευή 30 Αυγούστου από τις 16:00 έως 20:00

Περισσότερα ...

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Εκδηλώσεις πολιτισμού και παράδοσης στην Αγροσυκιά Πέλλα

Ο Σύλλογος Καππαδοκών Αγροσυκιάς «Τα Φάρασα» με τη συνεργασία των Συλλόγων Φαρασιωτών από το Βαθύλακο και τα Πετρανά Κοζάνης, το Πλατύ Ημαθίας, το Νέο Μυλότοπο Πέλλας και τη Χωριστή Δράμας διοργανώνει στην Αγροσυκιά Πέλλας την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 το δεύτερο Φαρασιώτικο αντάμωμα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα «εν χορδαίς» με τους Κυριάκο Καλαϊτζίδη ούτι, Κυριάκο Πετρά βιολί, Δρόσο Κουτσοκώστα λαούτο – τραγούδι. Στο ποντιακό πρόγραμμα ο Φελεκίδης Χρήστος λύρα και ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης νταούλι. Οι εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:00 το βράδυ..με χαιρετισμούς και βραβεύσεις και θα ακολουθήσει στις 9:20 παρουσίαση χορών από τα Φάρασα και την Καππαδοκία. Στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί μουσικό οδοιπορικό – παραδοσιακό γλέντι (Καππαδοκία, Ιωνία, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Πόντος). Για κάθε πληροφορία : κ. Γρηγόρης κινητό : 6976773328 .

Περισσότερα ...

39 χρόνια Mεταπολίτευσης: Επιτεύχθηκαν πολλά, χρειαζόμαστε όμως μια νέα ελληνική Δημοκρατία

 Του Θόδωρου Τσίκα* 
Στα «παρά ένα τεσσαράκοντα» χρόνια της Μεταπολίτευσης, επιτεύχθηκαν πολλά. Υπήρξε η καλύτερη, πιο ασφαλής, πιο δημιουργική περίοδος από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η δυναμική της, όμως, εξαντλήθηκε προ πολλού. Χρειαζόμαστε μια νέα ελληνική Δημοκρατία, με μείζονες αλλαγές. - «Μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Διαρθρωτικές αλλαγές για ένα «κανονικό» κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης. - Αλλαγή εκλογικού συστήματος. Κατάργηση σταυρού προτίμησης, βασική αιτία πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς....Το γερμανικό εκλογικό σύστημα, ή παραλλαγή του, συνδυάζει αναλογικότητα με σταθερότητα. Εκλογή σημαντικού αριθμού βουλευτών με «λίστα» σε εθνικό επίπεδο και των υπολοίπων, σε μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες. Εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων. - Συνταγματική κατοχύρωση: επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, προστασίας ανέργων, ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. - Έλεγχος των οικονομικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων, από όργανα χωρίς πλειοψηφία βουλευτών. - Αποφασιστικός ρόλος της Βουλής στην παρακολούθηση εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. - Αλλαγή και αυστηροποίηση της διαδικασίας ελέγχου ευθύνης υπουργών. - Αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στην ταχύτητα απονομής της, στις φορολογικές δίκες, στην κρίση επενδυτικών συμβάσεων, στην επιλογή της ηγεσίας της. 
 * Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ


Περισσότερα ...

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου του Διοικητικού Συμβουλίου που έγιναν στις 14 Ιουλίου 2013, ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών, δέχτηκε ένα ξεχωριστό «βραβείο». Μία παρέα παιδιών στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής νοιαζόταν, μεταξύ άλλων αδέσποτων σκυλιών, και τη Λάουρα. Όταν η Λάουρα γέννησε, μαμά και κουτάβια βρέθηκαν και πάλι υπό την προστασία τους. Η μαμά έπρεπε να υποστηριχθεί, τα κουτάβια να εμβολιαστούν και λίγο αργότερα να αναζητηθούν άνθρωποι για να τα υιοθετήσουν. Μ’ αυτά τα δεδομένα αποφάσισαν να δράσουν. Και το έκαναν με αγνότητα, φαντασία και Ανθρωπιά. Διοργάνωσαν .... ποδοσφαιρικό αγώνα, Αγώνα για να παίξει η ομάδα της γειτονιάς τους με μια επίσης αυτοσχέδια ποδοσφαιρική ομάδα φίλων τους από τον Πενταπλάτανο και με εισιτήριο καρδιάς 1 ευρώ! Το ταμείο θα προορίζονταν για τα έξοδα της νέας σκυλίσιας οικογένειας. Φτιάξαν προσκλήσεις, “Θρυλικοί Πάνθηρες” εναντίον “Πιλορίκ”, μέρα και ώρα, για τη Λάουρα και τα μικρά της. Ο αγώνας έγινε κι ήταν, αν μη τι άλλο συγκινητικός. Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών θα λειτουργήσει μ' αυτόν το γνώμονα. Μ' αυτήν ακριβώς την πίστη και την ελπίδα. Στις εκλογές του Συλλόγου αναδείχθηκε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου που αποτελείται από την Κική Δημητριάδου (πρόεδρο), Παναγιώτη Τζούμα (αντιπρόεδρο), Κατερίνα Μαυρογονάτου (γραμματέας), Μαρία Κοζάρη (ταμίας) και Χαρούλα Μπαλλή (μέλος).

Περισσότερα ...

«Ελένη» του Ευριπίδη στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών


Πέμη Ζούνη και Αντώνης Καφετζόπουλος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
 Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, παρουσιάζουν, στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών, την Τρίτη 27 Αυγούστου και ώρα: 9.30 μ.μ., την θεατρική παράσταση με το έργο «ΕΛΕΝΗ» του Ευρυπίδη. Η «ΕΛΕΝΗ» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου άλλωστε τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε.... το αιθέρινο είδωλο της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»… Γενική Είσοδος 15 €, Άνεργοι 10 €, Φοιτητικό –παιδικό 12 €. Πληροφορίες: 23820- 84381

Περισσότερα ...

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο στη Μητρόπολη Γιαννιτσών

Με λαμπρότητα και κατάνυξη κορυφώθηκε η Πανήγυρις του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών. Την Πέμπτη ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιω.ηλ χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής Οικονομικού και Υπεύθυνος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναφερόμενος στις πνευματικές διαστάσεις της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.... Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην Πανήγυρη της Θεοτόκου, κληρικούς και λαϊκούς, και ιδιαιτέρως όσους εργάσθηκαν για την άρτια προετοιμασία της σε συνδυασμό με την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εν Δράμα (Καρσλίδη). Εξέφρασε επίσης την χαρά του για την μεγάλη συμμετοχή του λαού στην Θεία Μετάληψη και την ερμήνευσε ως απόδειξη πνευματικής καλλιέργειας του λαού, παραπέμποντας στον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος θεωρεί κριτήριο της πνευματικής προόδου του χριστιανού την σχέση του με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Περισσότερα ...

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας κάτω από το φώς του φεγγαριού

Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. σε συνεργασία με την ΙΖ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, γιορτάζει την Πανσέληνο του καλοκαιριού στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Στην ομορφότερη βραδιά του φετινού καλοκαιριού ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας ανοίγει για το κοινό με την συναυλία Κρητικής παραδοσιακής μουσικής από το συγκρότημα του Γιώργου Σφακιανάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη με στόχο να γιορτάσουν όσοι βρεθούν εκεί, κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού τη μουσική και τον πολιτισμό. Το δεύτερο φεγγάρι αυτού του μήνα αποκαλείται «μπλε» εφόσον συμβαίνει.... σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσέληνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Το φαινόμενο των δυο Πανσέληνων μέσα στον ίδιο μήνα θα σημειωθεί ξανά το 2015.

Περισσότερα ...

Ξεκινά την Τρίτη 20 Αυγούστου η Κυνηγετική περίοδος

Έτοιμοι να ξεχυθούν στην ύπαιθρο είναι χιλιάδες κυνηγοί που από την Τρίτη 20 Αυγούστου θα μπορούν ελεύθερα και σε επιτρεπόμενες περιοχές να ασκήσουν το χόμπι τους. Η φετινή κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει έως 28 Φεβρουαρίου του 2014. Για τους κυνηγούς της Αλμωπίας τονίζεται από το Δασαρχείο Αριδαίας ότι θα πρέπει να τηρήσουν τους όρους για την ορθολογική διαχείριση της ορνιθοπανίδας και γενικά να προστατέψουν το πλούσιο δασικό οικοσύστημα του ορεινού τόξου Αλμωπίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των κυνηγών και για αυτό θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί για να αποφύγουν ατυχή περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Περισσότερα ...

Απολύσεις στους ΟΤΑ


Άρθρο του Στέλιου Βελιγράδη (Αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ν.Πέλλας) 
 «Βουτιά» στους δήμους αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπίσει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα υπαχθεί στο νέο κύμα διαθεσιμότητας. Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους επόμενους 12.500 διαθεσίμους, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους. Σε επιχείρηση αξιολόγησης των υπηρεσιών τους προχωρούν οι δήμοι, σύμφωνα και με σχετική επιστολή του προέδρου της ένωσης των δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, ο οποίος ζητά να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου βάσει και σχετικού οδηγού για την αναδιοργάνωσή τους. Στελέχη....της Αυτοδιοίκησης σημείωναν ότι παρά τις αρχικές ενστάσεις των αιρετών στο θέμα της διαθεσιμότητας φαίνεται να υπάρχει στροφή και να αποδέχονται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ενώπιον οριζόντιων λύσεων, όπως έγινε με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. «Από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους», τόνισε (μιλώντας στο Mega), θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Πρέπει όμως να προχωρήσει η αξιολόγηση. Αν προχωρήσει θα πάμε πραγματικά στοχευμένα στην κινητικότητα». Όπως προτείνεται στον οδηγό αξιολόγησης των δήμων, «προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας είναι σκόπιμη η συγχώνευση αρμοδιοτήτων και οργανικών μονάδων, η αύξηση του εύρους εποπτείας των προϊσταμένων και επομένως η μείωση του αριθμού των τμημάτων και των διευθύνσεων». Μέσω της διαδικασίας αυτής θα προκύψει στη συνέχεια και το πλεονάζον προσωπικό, που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες είτε, μετά την πάροδο οκταμήνου, θα απομακρυνθεί οριστικά από το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, το 74% είναι χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση. Στο σύνολο του προσωπικού των δήμων, μόλις το 3,84% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, το 0,15% έχει διδακτορικό και το 0,07% είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προσόντα δηλαδή για τα οποία δίνονται πολλά μόρια. Το πρώτο βήμα πάντως, σύμφωνα με τον οδηγό αξιολόγησης, είναι η καταγραφή σχετικά με την ύπαρξη υπερστελεχωμένων ή υποστελεχωμένων μονάδων, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αποτύπωση του αριθμού του προσωπικού κατά επίπεδο εκπαίδευσης και ειδικότητα. Σε περίπτωση τυχόν αναγκών σε κάποιες υπηρεσίες, το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί εάν μπορούν να καλυφθούν μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, μέσω επιμόρφωσης κάποιων υπαλλήλων ώστε να αναλάβουν αυξημένα καθήκοντα, ή ακόμη και μέσω μετάταξής τους σε άλλους κλάδους.
 Ο σχεδιασμός για τους ΟΤΑ είναι συγκεκριμένος και έχει «κτιστεί» βήμα-βήμα:
  Πρώτο βήμα ήταν η ψήφιση του «Καλλικράτη», η ενοποίηση των Δήμων, η κατάργηση και η συγχώνευση των Νομικών τους Προσώπων με ομολογημένο στόχο την περιστολή των δαπανών, με βασική όμως στόχευση την συρρίκνωση και κατάργηση κοινωνικών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη. Δεύτερο βήμα, το οποίο είναι και διαρκείας είναι οι συνεχείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έφτασαν το 70%, αλλά και οι αντίστοιχες μειώσεις των ιδίων πόρων των ΟΤΑ από τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, τα λουκέτα στα καταστήματα και τη αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα των μείωση και των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Τρίτο βήμα η ψήφιση του Π.Δ. 113/22-11-2010, με το οποίο αλλάζει, κατά τροϊκανή παραγγελία, το σύστημα οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ, όπου ουσιαστικά μπαίνουν υπό στενό οικονομικό έλεγχο, καταργείται κάθε οικονομική τους αυτοτέλεια και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Τέταρτο βήμα, είναι η σύσταση, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο, Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με το οποίο ουσιαστικά οι δήμοι, που θα έχουν απόκλιση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, μεταξύ εσόδων – εξόδων πάνω από 10% κατά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του έτους, θα μπαίνουν σε καθεστώς επιτροπείας και, με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών, θα υποχρεώνεται σε αναστολή προσλήψεων- υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη κλπ, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και πάγωμα όλων των δαπανών, εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Πέμπτο βήμα που έρχεται ως επακόλουθο είναι οι απολύσεις προσωπικού, που θα γίνουν μέσω της συρρίκνωσης ή της κατάργησης υπηρεσιών και θέσεων εργασίας. Από αυτό το μέτρο, κατά την άποψη μου, κινδυνεύουν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης των υποδομών των πόλεων, καθώς και οι κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για τις απολύσεις θα είναι το λεγόμενο Οικονομικό Παρατηρητήριο και γι’ αυτό πιστεύω ότι το κύμα των μαζικών απολύσεων στους ΟΤΑ θα είναι το δεύτερο εξάμηνο, μόλις δηλ. διαπιστωθεί η απόκλιση στους προϋπολογισμούς, που θα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία.  
Φταίνε οι εργαζόμενοι ή τα συνδικάτα τους; 
 Σ’ αυτό τον κόσμο καταρχάς κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Φταίνε και οι εργαζόμενοι, που έμαθαν να αναθέτουν σε άλλους να τους «λύνουν» τα προβλήματα και φταίνε περισσότερο, γιατί έφτιαξαν και ανάλογα συνδικάτα, και τώρα που άλλαξαν δραματικά τα πράγματα, τα πυροβολούν και αυτοί, αλλά δεν κάνουν και τίποτα για να τα αλλάξουν. Και δεν κάνουν, γιατί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα τα αλλάξουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι μεσσίες δεν υπάρχουν. Ή θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και θα κατανοήσουν ότι η συλλογική δράση δεν είναι για ειδικούς, αλλά για όλους ή θα συνεχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους, να δίνουν κάποιους μεμονωμένους αγώνες, για να σβήσουν την φωτιά που καίει το σπίτι τους, το οποίο όμως θα καεί, γιατί όταν καίγονταν του γείτονα δεν τους αφορούσε, αλλά και όταν ψοφούσε η κατσίκα τους, αυτοί εύχονταν να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα και όχι να τη σώσουν. Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως χθες. Αν το κάνει θα μετρά ήττες και θα αναπαράγει την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια των εργαζομένων. Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος να δίνει αποσπασματικούς αγώνες, γιατί όσο μαζικοί και αν είναι αυτοί και σε κάποιες περιπτώσεις και ηρωικοί, καταλήγουν σε αδιέξοδο, γιατί πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι η επίλυση ακόμη και του παραμικρού συνδικαλιστικού αιτήματος προσκρούει σε μια πολιτική, που αν δεν ανατραπεί δεν μπορεί να επιλυθεί. Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέμα πολιτικής ανατροπής και άρα οι μορφές που θα χρησιμοποιήσει, αλλά και οι συμμαχίες που θα οικοδομήσει θα πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πάλη για την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την επανεθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ τα λαϊκών τάξεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε όφελος του λαού και του τόπου.
 Στέλιος Βελιγράδης Aιρετό μέλος του Yπηρεσιακού Συμβουλίου Νομού Πέλλας

Περισσότερα ...

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014». Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στις 110.000 άτομα. Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 16 Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου 2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί... στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης. Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα ...

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Το πάρτι της σπατάλης άρχισε από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης του δήμου Πέλλας. Θα πληρώσουν οι δημότες 7.000,00 ευρώ σε υποψήφια σύμβουλο του δημάρχου για υπηρεσίες οργάνωσης πολιτισμού….


Φαίνεται πως όλες αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Ερασμία Λούσπα τα τελευταία χρόνια δήλωναν υπερήφανοι και απόλυτα ικανοποιημένοι για την οργάνωσή τους και απένειμαν τα εύσημα στους διοργανωτές, τελικά ήταν μια ψευδαίσθηση. Διαφορετικά δεν εξηγείται η ανάγκη την οποία επικαλέστηκε η νέα πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Ηλιάνα Λαγομάτη για καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων αιτιολογώντας την πρόταση της για πρόσληψη μιας εξωτερικής συνεργάτιδας η οποία θα αναλάβει το έργο αυτό, έναντι ποσού 7.000,00 ευρώ. Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί πρόσφατα όταν η παραπάνω ανάθεση επιχειρήθηκε να περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος εκτός Ημερήσιας Διάταξης στο συμβούλιο της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας. Ωστόσο η σφοδρή αντίδραση μελών του Δ.Σ. ανάγκασε.... την πρόεδρο της Επιχείρησης να αναβάλει το θέμα και να το επαναφέρει στην πρόσφατη συνεδρίαση προκαλώντας για μια ακόμη φορά το κοινό αίσθημα αλλά και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την ανάθεση αυτή. Για να δούμε όμως τι περιλαμβάνει αυτή η ανάθεση η οποία έγινε σε υποψήφια δημοτική σύμβουλο του δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου στη Δ.Ε. Κρύας Βρύσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας «η επιχείρηση θα πρέπει να αναθέσει με τη μορφή της απ’ ευθείας ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη έναντι αμοιβής σε σύνολο 7.000,00€ συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων και του ΦΠΑ23% με παροχή υπηρεσίας, την ανάθεση για το συντονισμό και τη διοργάνωση του προγράμματος Πολιτισμού καθώς και τον τουριστικό οδηγό του Δήμου Πέλλας. Το πρόσωπο αυτό που προτείνω να γίνει η ανάθεση είναι η κα. Α.Δ.» Στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε το λόγο ο κ. Μηλώσης Φίλιππος ο οποίος ανέφερε πως τη συγκεκριμένη ανάθεση τη θεωρεί πρόκληση γιατί παραπέμπει σε «πλυντήριο» του δήμου την επιχείρηση, που μέσα από αυτή εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ο δήμαρχος, και αν θέλει η επιχείρηση να πάρει άτομο για την εκτέλεση του προγράμματος Πολιτισμού και τη δημιουργία τουριστικού οδηγού θα μπορούσε να κάνει προκήρυξη ώστε να έρθουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τη θέση. Αφού έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από τους συμβούλους και αφού ο νομικός σύμβουλος της Επιχείρησης χαρακτήρισε νόμιμη την ανάθεση αυτή το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε με πλειοψηφία: «Εγκρίνει την απ ευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη στην κα. Α... Δ... το συντονισμό και την οργάνωση του Πολιτιστικού-Τουριστικού προγράμματος του Δήμου Πέλλας έναντι αμοιβής σε σύνολο μαζί με όλες τις παρακρατήσεις και τους φόρους με το ποσό των 7.000,00€ και με σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με διάρκεια από την επομένη της απόφασης δηλαδή 07-08-2013 έως και τη λήξη της χρονιάς την 31-12-2013, το ποσό αμοιβής πιστώνεται στο ΚΑ: 61.98.00.00 εξόδου του προϋπολογισμού του έτους 2013 με τίτλο Λοιπές αμοιβές τρίτων». Τα μέλη του Δ.Σ. που ψήφισαν υπέρ είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι Λούσπα Ερασμία και Ασλανίδης Απόστολος καθώς και τα λαϊκά μέλη Βουλγαρίδης Δημοσθένης, Σαραφούδη Αναστασία και Φλήρη Παναγιώτα. Κατά της ανάθεσης ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μηλώσης Φίλιππος και Τσίτσος Νικόλαος. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα βασικά ερωτήματα που τίθενται και πρέπει να απαντηθούν στους δημότες είναι: - Γιατί δεν έγινε μια ανοιχτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους με τίτλους σπουδών στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με εμπειρία και με ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν και με ποια τιμή; - Ποια είναι τα ειδικά προσόντα της συγκεκριμένης συνεργάτιδας και με ποια κριτήρια επιλέχτηκε; -Υπάρχουν η όχι ικανά στελέχη στην Επιχείρηση που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο και να το υλοποιήσουν θετικά όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα; Τη στιγμή που οι δημότες της Πέλλας καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προστίμων από λανθασμένες και παράτυπες αποφάσεις και πρακτικές προέδρων Επιχειρήσεων των πρώην Καποδιστριακών δήμων, είναι πρόκληση να «προσφέρονται» 7.000,00 ευρώ για υπηρεσίες που ούτως η άλλως παρέχονται χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τα ταμεία του δήμου και της Επιχείρησης. Και κάτι που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας και ειδικά εσύ κ. Ασλανίδη που μίλησες για ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τονίζοντας στην παρέμβασή σου πως «… η αμοιβή που θα οριστεί τελικά θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο έργο που θα ανατεθεί και στο αποτέλεσμα της δουλειάς που θα προσφέρει η συνεργάτης» Επειδή κάποια γνωστά παπαγαλάκια άφησαν να εννοηθεί ότι στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται και η έκδοση Τουριστικού οδηγού του δήμου Πέλλας για να παραπλανήσουν τους δημότες και ίσως τα μέλη του Δ.Σ., καλό θα είναι να το διευκρινίσεις για να ξέρεις όπως και εμείς όλοι, τι θα πληρώσουμε τελικά. Πάντως στην ανάθεση το λέει καθαρά «το συντονισμό και την οργάνωση του Πολιτιστικού-Τουριστικού προγράμματος του Δήμου Πέλλας». Δεν μιλάει πουθενά για έκδοση Τουριστικού οδηγού.

Περισσότερα ...

Οι ιστορίες του Μάικ του Φασολάκη στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών

Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας σε συνεργασία με την «Φιλοθέατον», παρουσιάζουν στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών, την Τρίτη 20 Αυγούστου και ώρα: 9.15 μ.μ. την παιδική θεατρική παράσταση « Οι περιπέτειες του Μαϊκ». Ο αγαπημένος ήρωας όλων των παιδιών, ο Μάικ ο Φασολάκης, αυτό το καλοκαίρι ταξιδεύει στην Ελλάδα και μοιράζεται με τους μικρούς του φίλους την πιο όμορφη ιστορία! Η θεατρική παράσταση, «Οι περιπέτειες του Μάικ», είναι βασισμένη στα παραμύθια της Μαρί Κυριακού και είναι γραμμένη από την ίδια. Σκοπό έχει να ταξιδέψει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του Μάικ του Φασολάκη.... μέσα από μια συναρπαστική ιστορία, γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη. Στον ρόλο του «Μάικ» είναι ο Αργύρης Αγγέλου, στον ρόλο της «Αγάπης» η Βανέσα Αδαμοπούλου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Θάνος Παπανικολάου. Γενική Είσοδος 13 € Ισχύουν Εισιτήρια του Ο.Γ.Α. Προπώληση Εισιτηρίων στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών: Τρίτη 13, Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Αυγούστου από 9:00 το πρωί έως 2:00 μ.μ. Πληροφορίες:23820- 84381

Περισσότερα ...

Σφράγισαν και το Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών. Προβληματισμός στους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου

Κλειστές πόρτες αντίκρισαν χθες όλοι όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών. Όλες οι πόρτες σφραγίστηκαν από την αστυνομία και το δήμο Πέλλας αφού το συγκεκριμένο αθλητικό Κέντρο που περιλαμβάνει το δημοτικό στάδιο ποδοσφαίρου με τους διαδρόμους ταρτάν για τον κλασικό αθλητισμό αλλά και το κλειστό γυμναστήριο, δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Και βέβαια αυτό το πρόβλημα ήταν γνωστό στη διοίκηση του δήμου που παρέλαβε αυτή την κατάσταση αλλά δεν κατάφερε παρά τις δεσμεύσεις της να την διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα. Το πρόβλημα βέβαια μεταφέρεται πλέον στους εκατοντάδες νέους και νέες που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό... και από χθες δεν μπορούν να γυμναστούν, ενώ αν το πρόβλημα δεν λυθεί στο επόμενο διάστημα θα είναι αδύνατη και η τέλεση αγώνων ποδοσφαίρου, χάντμπολ, βόλεϊ κ.λπ. γεγονός που θα αφήσει εκτεθειμένα τα αθλητικά σωματεία της πόλης που δηλώνουν έδρα το δημοτικόστάδιο και το κλειστό γυμναστήριο Γιαννιτσών.

Περισσότερα ...

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων Βουλγαρίας για κλοπή στην Σκύδρα Πέλλας.

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέλλας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων Βουλγαρίας 31, 35 και 46 ετών, για κλοπή. Ειδικότερα, το Σάββατο το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας πραγματοποιήθηκε αστυνομικός έλεγχος σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο όπου επέβαιναν οι προαναφερόμενοι και στο οποίο βρέθηκαν: (95) περίπου μέτρα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, (5) περίπου κιλά χάλκινες πλεξούδες γειώσεως, (5) μπάρες από ασφαλοκιβώτια, (10) ηλεκτρονόμοι με πηνία χαλκού διαφόρων μεγεθών... και διάφορα χάλκινα σύρματα περιελίξεως κινητήρα, καθώς και διάφορα εργαλεία, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Τα προαναφερόμενα αντικείμενα κατασχέθηκαν. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των τριών υπηκόων Βουλγαρίας για κλοπή, θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας. Οι ανωτέρω συνελήφθησαν προκειμένου σε βάρος τους να κινηθεί η διαδικασία Διοικητικής απέλασης.

Περισσότερα ...

Την προσεχή Τετάρτη 14 Αυγούστου η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα γίνει από τον ΟΓΑ η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε 99.683 δικαιούχους, για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους. Το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 39.207.864,66 ευρώ

Περισσότερα ...

Ένας Οικονομολόγος στο τιμόνι του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ορίστηκαν νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές σε Νοσοκομεία της χώρας. Στην Πέλλας ο Παύλος Μάρκοιυ παραμένει διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών ενώ τη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών που μέχρι πρόσφατα κατείχε ο Αλέξανδρος Βουδρισλής αναλαμβάνει ο οικονομολόγος και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας Τσακπουνίδης Παναγιώτης. Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών γεννήθηκε το 1975 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Οργάνωση .... και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Απρίλιο του 2010 διορίστηκε διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας όπου άσκησε τα καθήκοντα του μέχρι και πρόσφατα όπου ανακοινώθηκε ο διορισμός του στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Γουμένισσας με την ίδια απόφαση παραμένει αναπληρωτής διοικητής ο Στυλιανός Βαμβίνης.

Περισσότερα ...

Ο δήμαρχος Πέλλας υπέγραψε σήμερα την απόφαση πρόσληψης των 30 συμβασιούχων στο δήμο Πέλλας

Την πρόσληψη των 30 εργαζομένων που θα εργαστούν στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Η σύμβαση των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι διάρκειας δύο μηνών και ξεκινά από σήμερα 12 Αυγούστου και λήγει στις 11 Οκτώβρη. Με την προσθήκη αυτών των εργατών καθαριότητας και πρασίνου αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στο τομέα αυτό που τον τελευταίο καιρό λόγω και των αυξημένων αναγκών παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα σε όλο το δήμο Πέλλας.

Περισσότερα ...

Η κεντροαριστερά έχει κοινωνική βάση και πολιτικές συμμαχίες! Δεν είναι ευχή ούτε πρόθεση!

Του Χάρη Τσιόκα 
Τον τελευταίο καιρό μια μερίδα των ΜΜΕ, άλλα και διαφόρων άλλων κέντρων, με ειδικού σκοπού ρεπορτάζ και αναλύσεις επιχειρεί να παρουσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή πολιτικής θα καμφθεί αν οι πολίτες πεισθούν ότι δεν θα ληφθούν άλλα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που επιβαρύνουν (δεν το λένε) τους πολλούς ! Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ υπονοούν ότι αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από "μεταρρυθμίσεις", οι οποίες θα φέρουν αποτέλεσμα στο ατελέσφορο πλέον εγχείρημα της εξόδου από την κρίση ! Έτσι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν πίστωση χρόνου και ανοχή ώστε να μη διογκώνεται το αίτημα αλλαγής πολιτικής....και αντίστοιχης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα το επιδιώξει. Επικοινωνιακά προβάλλεται ως εξής: -"εμείς προτείνουμε «στο όχι άλλα μέτρα» μεταρρυθμίσεις, πέστε μας όσοι διαφωνείτε, υπάρχει άλλη πολιτική;" Η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν βέβαια διαβάστε τις δηλώσεις Ομπάμα στη συνάντηση με Σαμαρά, άλλα ας δοκιμάσουμε να ερμηνεύσουμε σε τι συνίσταται η διάφορα που προβάλλουν, ανάμεσα στο «όχι άλλα μέτρα» και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν ως υποκατάστατα δήθεν κοινωνικής ελάφρυνσης ! Είναι λοιπόν μεταρρύθμιση η «άλλα μέτρα» η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση του μισθού; Η μήπως δεν σηματοδοτούν το ίδιο περιεχόμενο η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους και των άλλων αγαθών που επιβαρύνουν «την τσέπη» του έλληνα πολίτη; Η μείωση μισθών συντάξεων τι είναι? μεταρρύθμιση η άλλα μέτρα; Η άνευ όρων εκχώρηση οικονομικών εργαλείων ανάπτυξης της χώρας συνιστούν η όχι συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, κατάργηση της μεσαίας τάξης και μεταφορά του προβλήματος της ανεργίας στις επόμενες τουλάχιστον τρεις γενιές; Αυτά είναι μεταρρύθμιση η άλλα μέτρα; Πλήττουν η όχι τους πολλούς; Η παλινόρθωση του συγκεντρωτικού κράτους, η υπερδιόγκωση του εξουσιοδοτισμού στα κέντρα λήψης απόφασης, η μετάλλαξη του πολιτεύματος σε επικοινωνιακή δημοκρατία, είναι άλλα μέτρα η μεταρρύθμιση; Η εμφανής πλέον κυριαρχία των πολλαπλών κέντρων μεταπρατισμου σε βάρος της δημοκρατίας συνιστούν «άλλα μέτρα» η μεταρρύθμιση; Και τέλος γιατί τα «νέα μνημόνια» επικεντρώνουν πλέον τις υποχρεώσεις για τον δανεισμό της χώρας, σε επιδιώξεις μετατροπής του οικονομικού, παραγωγικού και πολιτικού μοντέλου της χώρας σε βαλκανικά η τριτοκοσμικά πρότυπα; Συνιστούν κεντροαριστερή πολιτική? Είναι και αυτά «άλλα μέτρα» η μεταρρύθμιση και σε τι διαφέρουν οι επιπτώσεις σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και των πολλών; Μπορεί λοιπόν να ανασυσταθεί η κεντροαριστερά χωρίς αντιπαράθεση μ’ αυτές τις επιδιώξεις; Μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος για ένα άλλο κεντροαριστερό πόλο διακυβέρνησης χωρίς αμφισβήτηση των συνταγών που διογκώνουν το χρέος συρρικνώνοντας τη παραγωγική βάση ! Όλα αυτά και άλλα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυξάνουν την ανεργία ναι η όχι; Τέλος υπάρχει κεντροαριστερή πολιτική χωρίς να δείχνει, σε ποια κοινωνική πλειοψηφία στηρίζεται? Χωρίς τους εργαζόμενους, τους νέους, τη μεσαία τάξη, τους παραγωγικούς, τους καινοτόμους και τους αδύναμους που θα στηρίξουν, γιατί έχουν λόγους αυτή την προσπάθεια αλλαγών και όχι δήθεν μεταρρυθμίσεων; Η κεντροαριστερά έχει κοινωνική βάση και πολιτικές συμμαχίες! Δεν είναι ευχή ούτε πρόθεση! Είναι επιλογή που συγκρούεται με αυτό που σήμερα διογκώνει το πρόβλημα της κρίσης και διχάζει την κοινωνία! Και αυτό είναι μόνιμο και σταθερό κριτήριο των επιλογών του κάθε πολίτη που κρίνει και αξιολογεί τους πολιτικούς σχηματισμούς και τις προθέσεις τους! Γιατί ο πολίτης πολύ περισσότερο δεν αποδέχεται μόνο τον αυτοπροσδιορισμό των κομμάτων άλλα και ο ίδιος κατατάσσει τα κόμματα με τις επιλογές του στην πραγματική κλίμακα αριστερά- δεξιά !

Περισσότερα ...

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Συνελήφθησαν δύο άτομα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος στα Γιαννιτσά


Εντοπίστηκαν στη μάντρα που διατηρούσαν, σίδερα και μεταλλικά αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από συγκρότημα διαλογητηρίων στην Καλλίπολη Πέλλας
Συνελήφθησαν το απόγεια της Τρίτης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, δύο ημεδαποί 24 και 43 ετών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Οι αστυνομικοί εντόπισαν φορτηγό που μπήκε στην μάντρα παλιών σιδήρων των δύο παραπάνω ανδρών και το οποίο ήταν φορτωμένο με σίδερα που είχαν αφαιρεθεί από το συγκρότημα διαλογητηρίου φρούτων της ΕΑΣ Γιαννιτσών στην Καλλίπολη. Από τη μάντρα εκείνη τη στιγμή απουσίαζε ο 24χρνος ιδιοκτήτης, ενώ επί τόπου συνέλαβαν τον 43χρονο πατέρα του. Οι τρείς ημεδαποί που βρίσκονταν στο φορτηγό τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται. Επιπλέον... από τον αστυνομικό έλεγχο, εκτός από τα σίδερα, εντοπίστηκε στη μάντρα παλαιών σιδήρων πλήθος άλλων μεταλλικών αντικειμένων (κοχλίες, τουρμπίνες, σωλήνες και μοτέρ) που είχαν αφαιρεθεί από το παραπάνω συγκρότημα διαλογητηρίων. Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν σε εκπρόσωπο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (20.000) ευρώ. Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε ως μέσο διάπραξης της κλοπής. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Γιαννιτσών.

Περισσότερα ...

Αρνήθηκαν να δώσουν τα πρόχειρα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στους δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης

Νέο ατόπημα της διοίκησης της ΔΗΚΕΠΑ
Ο αυταρχισμός και η αντίληψη για τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που διακατέχει την διοίκηση του δήμου Πέλλας αλλά και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης είναι χαρακτηριστική. Τελευταίο δείγμα αυτής της αντίληψης αποτελεί η απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑ για την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη (υποψήφια δημοτική σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου) της δημιουργίας τουριστικού οδηγού του δήμου Πέλλας, έναντι συγκεκριμένης αμοιβής. Ωστόσο το θέμα αυτό που δεν είναι το μοναδικό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Αυτό όμως που προκαλεί το κοινό αίσθημα είναι η αρνητική απάντηση που έλαβαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για να διαβάσουν τα πρόχειρα πρακτικά. Προφανώς η συγκεκριμένη αρμόδια υπάλληλος ενήργησε καθ’ υπόδειξη της προέδρου που μάλλον συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση είναι συνώνυμη με την δική της λογική και πρακτική. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραπάνω απόφαση ανάθεσης αποφάσισαν να προσφύγουν στον εισαγγελέα για να καταφέρουν να πάρουν αντίγραφα των πρόχειρων πρακτικών. Συγχαρητήρια !!@
.

Περισσότερα ...

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αποφασισμένοι οι δήμαρχοι για νέο κύκλο αντιδράσεων

29 οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας που υπέγραψαν το κείμενο παραίτησης 
 Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους κατά των μέτρων που απαξιώνουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να αποτρέψουν κάθε άλλο ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος των δήμων και της κοινωνικής αποστολής τους, είναι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ που προβλέπεται να συγκληθεί το επόμενο διάστημα. Κατά τη συνεδρίασή της θα γίνει εκτίμηση όλων των τελευταίων εξελίξεων όπως διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση του πολυνόμου που καταργεί τη Δημοτική Αστυνομία και τους Σχολικούς Φύλακες, ενώ καταργεί και την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.... μέσω της καθιέρωσης του Παρατηρητηρίου. Επίσης, θα γίνει η αξιολόγηση κι εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων και θα συζητηθούν οι περαιτέρω αντιδράσεις και μορφές κινητοποίησης. Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Σ.Δανιηλίδη, έχει ήδη αποφασίσει την προσφυγή στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ακύρωση των ψηφισθέντων μέτρων. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για πανελλήνια διεύρυνση του καταλόγου με τις υπογραφές παραιτήσεων των δημάρχων, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΠΕΔ-ΚΜ με 29 δημάρχους να υπογράφουν κείμενο παραίτησης. «Η υπογραφή του κειμένου παραίτησης από τους 29 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μια κίνηση με βαθύ πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα, το μήνυμα της οποίας φαίνεται να έχει ληφθεί από τους αποδέκτες στους οποίους απευθυνόμασταν. Είναι μια πολιτική και κοινωνική πράξη ευθύνης, που διατρανώνει την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη της αποστολής της Τ.Α. στην κοινωνία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά, δεν επαναπαυόμαστε, ούτε εφησυχάζουμε στις όποιες πυροσβεστικές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Είμαστε παρόντες κι έτοιμοι ανά πάσα ώρα να αντιδράσουμε πολύ δυναμικότερα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Σίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα τονίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή «θα πρέπει να αποκτήσει πανελλήνια δυναμική για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Τ.Α.», με το σύνολο των αιρετών να παραμένει «στρατευμένο σε ένα ενωτικό πλαίσιο δράσης».

Περισσότερα ...

Παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων, στη διοίκηση του δήμου για το θέμα της ΠΑΕ Αναγέννησης Γιαννιτσών

Θέση στο θέμα της ενίσχυσης της ΠΑΕ Αναγέννησης Γιαννιτσών από το δήμο Πέλλας παίρνει ο Σύλλογος Εργαζομένων με επιστολή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και αποδέκτες το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Στην επιστολή τους τάσσονται κατά της οποιαδήποτε απόφασης για οικονομική βοήθεια προς την ΠΑΕ, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία αυτή παράνομη. Μάλιστα εκφράζουν τη θλίψη τους για την οικονομική κατάσταση της ιστορικής ομάδας και καλούν τη διοίκηση του δήμου να οριοθετήσει τις προτεραιότητες της σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών του δήμου Πέλλας, ορισμένες από τις οποίες αφορούν μέλη του Συλλόγου που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Τέλος προειδοποιούν για κάθε νόμιμη ενέργεια ενάντια σε αποφάσεις χρηματοδότησης πέραν των σκοπών του Δήμου τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής:.... «Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις χρηματοδότησης πέραν των σκοπών του Δήμου, θα θεωρήσουμε ότι η επίκληση οικονομικών προβλημάτων αποτελεί εμπαιγμό μας. Να είστε σίγουροι ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των μελών μας με κάθε τρόπο συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής οδού» Πάντως η παρέμβαση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το ύφος και για τον χρόνο που επιλέχθηκε αφού το δημοτικό συμβούλιο είναι εκ του νόμου αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες ελέγχονται από αρμόδια όργανα για τη νομιμότητα τους, όχι όμως και για το ηθικό μέρος τους για το οποίο οι δημότες και κάθε εργαζόμενος του δήμου μπορεί να αξιολογήσει.

Περισσότερα ...

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Λήγει η προθεσμία για εγγραφές σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Έως αύριο, Παρασκευή 9 Αυγούστου, η υποβολή-αποστολή των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ
 Κάλεσμα στους γονείς να σπεύσουν έγκαιρα στους δήμους για την ολοκλήρωση του φακέλου εγγραφής των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», απευθύνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή-αποστολή της αίτησης στην ΕΕΤΑΑ λήγει αύριο, Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 2 μ.μ., γεγονός που βρίσκει τις υπηρεσίες των δήμων σε κατάσταση επιφυλακής κι ετοιμότητας. Το πρόγραμμα .... για δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αφορά τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, όπως και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους

Περισσότερα ...

Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός για εμπρησμό από πρόθεση στους Προμάχους Αλμωπίας

Χθες το βράδυ, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας, ένας ημεδαπός 39 ετών, για εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στους Προμάχους Πέλλας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν περίπου (20) στρέμματα δασικής βλάστησης (πεύκα). Ακολούθησε αστυνομική έρευνα και μετά από αναζήτηση εντοπίστηκε και συνελήφθη, ο 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος όπως προέκυψε είναι ο δράστης του παραπάνω εμπρησμού, τον οποίο προκάλεσε με τη χρήση αναπτήρων, βαμβακιού και οινοπνεύματος.... Ο δράστης οδήγησε τις αστυνομικές Αρχές κοντά στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, καθώς και σε δύο αποθήκες, όπου είχε κρύψει μία φιάλη οινοπνεύματος και δύο αναπτήρες, που κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας.

Περισσότερα ...

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας αντιδρά έντονα στα απειλητικά «ραβασάκια» του ΟΑΕΕ

Το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού οδηγεί το λαό στα άκρα…
 Τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες της χώρας που έχουν οφειλές στον (ΟΑΕΕ), λαμβάνουν επιστολές από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία τους ζητείται να τακτοποιήσουν τις καθυστερούμενες οφειλές άμεσα διαφορετικά θα εφαρμοστού μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή θα γίνουν κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών. Μάλιστα η μέθοδος με την οποία καλούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές είναι τόσο ανεφάρμοστη που προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Και αυτό γιατί οι οφειλέτες που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να πληρώσουν τη μηνιαία εισφορά τους που κυμαίνεται στα 450 ευρώ, καλούνται με την απειλή της κατάσχεσης να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους πληρώνοντας υπερδιπλάσιο ποσό για τουλάχιστον 48 μήνες. Προφανώς οι συντάκτες της επιστολής και οι σχεδιαστές της ρύθμισης δεν γνωρίζουν... την κατάσταση στην αγορά ή δεν τους ενδιαφέρει για τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε και η ανταπόκριση από τους ασφαλισμένους είναι πολύ μικρή παρότι υπάρχει διάθεση για τακτοποίηση των οφειλών αυτών. Πάντως αυτός ο εκβιασμός και η απειλή των κατασχέσεων παραπέμπει σε πρακτικές τρομοκρατίας άλλων εποχών στις οποίες ο λαός έδωσε δυναμική απάντηση και αναμένεται να πράξει το ίδιο και πάλι. Η ΕΣΕΕ, εξ’ αφορμής των απειλητικών ειδοποιητηρίων που ο ΟΑΕΕ στέλνει μαζικά προς τους ασφαλισμένους του, απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιστολή, που κοινοποίησε στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ με την οποία διαμαρτύρεται για τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και ζητάει την αναστολή της αποστολής τους. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Ως γνωστόν, κατά τις τελευταίες ημέρες και μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν. 4152/2013, που περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΕ αποστέλλει σωρηδόν προς τους ασφαλισμένους του ανά την επικράτεια, ειδοποιητήρια με τα οποία ζητάει από αυτούς να ενταχθούν αμέσως στην ρύθμιση, αλλιώς θα προχωρήσει σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις. Η αποστολή των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της ύφεσης και της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά. Η ΕΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους της εκπροσωπώντας τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου μας. Είναι προφανές ότι όποιος από τους συναδέλφους μας μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί στην ρύθμιση, το έχει ήδη κάνει. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν χρειάζονται ούτε απειλές, ούτε εκφοβισμούς

Περισσότερα ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο πλαίσιο Διασυνοριακού Προγράμματος με θέμα τη φύση, τον άνθρωπο και τη ζωή στην διασυνοριακή ζώνη

Από την Αναπτυξιακή Πέλλας που είναι εταίρος του παρακάτω προγράμματος, γίνεται γνωστό ότι, το ΙΡΑ, Διασυνοριακό Πρόγραμμα «Ελλάδα - πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανακοινώνει το Διαγωνισμό και περιοδεύουσα Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο “We belong Here: Life, people and nature in the cross-border area”. Η πρωτοβουλία είναι μέρος της δημοσιότητας του Προγράμματος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας 2013. Η συμμετοχή είναι ανοικτή για τους κατοίκους των δύο χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Οι καλύτερες εβδομήντα φωτογραφίες θα εκτεθούν σε δημόσια έκθεση στην Έδεσσα... (Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας, 20 - 26 Σεπτεμβρίου 2013) και στη συνέχεια στην Οχρίδα. Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα κερδίσουν βραβεία. Οι φωτογραφίες μπορούν να υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή, έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2013. Οι όροι του Διαγωνισμού και η φόρμα συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος (ενότητα News) www.ipa-cbc-programme.eu

Περισσότερα ...

Δεν χρειαζόμαστε βουλευτές πιόνια… που ψηφίζουν ότι τους υπαγορεύει ο Στουρνάρας και οι δανειστές

Αν αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία μάλλον έχουμε μπερδέψει την ελληνική γλώσσα και την έννοια των λέξεων. Και το λέω αυτό γιατί τη χώρα μας είναι γνωστό πλέον ότι την κυβερνούν οι εκπρόσωποι των δανειστών που επιβάλλουν τις θέσεις τους με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης. Και αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό όταν ο υπουργός οικονομικών που είναι το μακρύ χέρι της Τροϊκας αποφασίζει μόνος του με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου και επιβάλλει φόρους και μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό. Και έρχονται μετά οι βουλευτές των κομμάτων που συγκυβερνούν δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ψηφίσουν τα μέτρα αυτά για να δικαιολογήσουν το μισθό τους. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία.... η αναφορά του συμβούλου του πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση καταψήφισης νομοσχεδίου η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές άμεσα. Τρομοκρατία και εκβιασμός λέγεται αυτό στο χωριό μου… και το καταλαβαίνουν όλοι, εκτός από αυτούς που ψηφίζουν αδιακρίτως και αδιαμαρτύρητα ότι τους ζητούν τα αφεντικά τους.

Περισσότερα ...