Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν τολμά ο δήμαρχος Πέλλας να κατονομάσει τους φονιάδες των πατριωτών του Ομαδικού Τάφου στα Γιαννιτσά

Τη στιγμή που οι ίδιοι οι υπαίτιοι της σφαγής και των εκτελέσεων ελλήνων πατριωτών στην περίοδο της κατοχής αναγνωρίζουν τα απεχθή εγκλήματά τους και δεν αποφεύγουν να αναφερθούν σε αυτά, ο δήμαρχος Πέλλας στο μήνυμα του με αφορμή το «Δρόμο Θυσίας» δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στους ενόχους της σφαγής την 14η Σεπτέμβρη στα Γιαννιτσά. Ενώ μιλάει για εκτέλεση συμπολιτών δεν αναφέρει επιμελώς από ποιους έγινε η εκτέλεση αυτή. Έτσι γενικά και αόριστα αναφέρεται στη θυσία των ηρώων και στην ανανέωση της ιστορικής Μνήμης μέσα από επετειακές εκδηλώσεις. Καμιά αναφορά στους φασίστες γερμανούς κατακτητές και στην κατοχική δράση τους, καμία αναφορά στους δοσίλογους ντόπιους.... συνεργάτες τους με την υπόδειξη των οποίων επελέγησαν οι πατριώτες κάτοικοι της πόλης που εκτελέστηκαν. Πάντως αν δεν πρόκειται για τραγική αφέλεια η αβλεψία εύκολα θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς σε προεκλογική σκοπιμότητα για να μη θιγούν οι σημερινοί υμνητές των σφαγέων που εκφράζονται συντεταγμένα από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Και για του λόγου το αληθές ακολουθεί η δήλωση του δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου όπως αυτή αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Πέλλας. 
 Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Στάμκος, με αφορμή την διοργάνωση του Δρόμου Θυσίας 2013, δηλώνει : «Έχουν περάσει 69 χρόνια από την 14η Σεπτεμβρίου 1944, από την ομαδική εκτέλεση των 120 συμπολιτών μας. Κάθε χρόνο στο γύρισμα της ιστορικής ημερομηνίας της Θυσίας των Γιαννιτσωτών, οι ζωντανοί θυμόμαστε τους αγωνιστές της αντίστασης και της λευτεριάς. Ιερή υποχρέωσή μας η μνήμη των νεκρών. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας τη Θυσία τους. Ο Ηρωισμός των συμπατριωτών μας δείχνει το δρόμο των αξιών, του χρέους μας απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά. Ο εορτασμός της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ανανέωση της ιστορικής μνήμης, πρέπει να γίνει η πηγή από την οποία θα αντλήσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά, διδάγματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από τους προγόνους μας που δεν πολέμησαν με όπλο τη γνώση, αλλά τη δύναμη της ψυχής και τη μεγαλειώδη αγάπη τους για την πατρίδα. Ο Δήμος Πέλλας αποδίδοντας με ευλάβεια φόρο τιμής στον Ηρωισμό των συμπατριωτών μας διοργανώνει το Δρόμο Θυσίας 2013. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης και εύχομαι Καλό αγώνα και Καλή επιτυχία.»

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ,ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ..........ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ(ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ).................

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη ρε μεγάλε τί θα επρεπε να γραψει σε ένα χαρτί που θα το διαβασει πληθος κοσμου ? να τους κατονομασει γραφεις , αφου και εσυ μπορεις και επικοινωνεις με το κοσμο κατανομασε τους εσυ αφου τους ξερεις απ εξω και ανακατοτα

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ .

Ανώνυμος είπε...

Ζυγίζει το πολιτικό κόστος ο δήμαρχος για αυτό τα λέει έτσι σε πλήθος κόσμου...είναι πολύ ντροπή του (όχι απλά λίγο) να βγάζει την ουρά του στην άκρη και να αφήνει τους αστυνομικούς να προστατεύουν την κατάθεση στεφάνου από την φασιστική παράταξη, την οποία πέρυσι την ίδια μέρα επέτρεπε να λειτουργήσει σαν κόμμα του κοινοβουλίου, βγάζοντας πάλι την ουρά του στην άκρη. Από πολιτικό κόστος δεν λέω, το μικρότερο χρεώθηκε, αλλά από ηθική.... σιωπή =συνενοχή

Ανώνυμος είπε...

Η ουσιαστική τιμή στους άδικα εκτελεσμένους του Ομαδικού Τάφου των των Γιαννιτσών, είναι πρώτα-πρώτα γνώση για τους νεώτερους, ιστορική μνήμη για τους πιο παλιούς και περηφάνια για τους απογόνους.
Αν αυτά δεν συνοδεύονται και από ιστορικά διδάγματα για το "από ποιούς, πότε, γιατί και πώς", πρόκεται για μια ακόμη "φανφάρα κουστουμαρισμένων τοπικών παραγόντων". Και δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά ο Στάμκος, "ξέχασε ουσιαστικά" με τη σχετική δήλωσή και τον παππού του, που ήταν ανάμεσα στα θύματα των Γερμανών & των δοσίλογων συνεργατών τους στη Πέλλα ταγματασφαλιτών ΠΑΟτζήδων του του Πούλιου και του Σκαπέρδα. Να χαίρεται το δημαρχιλίκι του και τους πιθανούς υπολογισμούς του για τα "αυριανά ψηφαλάκια της Χ.Α.", αλλά έτσι δεν τιμάται η θυσία των 114 εκτελεσθέντων Γιαννιτσιωτών στον Ομαδικό Τάφο. Και στην διαφύλαξη της ιστορίας της πόλης πρέπει ο πρώτος πολίτης της να πρωτοστατεί, πολύ περισσότερο όταν αποτελεί μαύρο κομμάτι και της δικής του οικογενειακής ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Στο Μνημείο του Ομαδικού Τάφου των Γιαννιτσών και πάνω-πάνω αναφέρει : "ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ 110 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ".
Ας το ξαναδιαβάσει και να το εμπεδώσει ο Δήμαρχος Στάμκος, οι διάφοροι "νοικοκυραίοι" της πόλης με ανοχή στη Χ.Α., οι οπαδοί της θεωρίας των δύο άκρων, οι αντικειμενικοί τοπικοί "δημοσιογραφίσκοι" και σχολιαστές των ΜΜΕ και φυσικά οι ιδεολογικοί απόγονοι των ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ταγμασφαλιτών των ΠΑΟτζήδων των Πούλου-Σκαπέρδα.
Οι τελευταίοι με την ανοχή των προηγούμενων, αλλά και την προστασία της Αστυνομίας, είχαν το θράσος να καταθέσουν και στεφάνι φωνάζοντας μάλιστα και το σύνθημα "ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΧΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ" προκαλώντας όλοι οι παραπάνω την ιστορική μνήμη της πόλης των Γιαννιτσών. Τίμησαν και τους ιδεολογικούς τους συγγενείς Ναζιστές με τον περήφανο χιτλερικό χαιρετισμό του Σαχινίδη, όπως όφειλαν.
Άκου ίσες αποστάσεις !!!... Άκου τα δύο άκρα !!! Ας προβληματιστεί ο καθένας…..