Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Εκτόξευση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων καταγράφεται μέσω του Τελωνείου Σκύδρας

Παρά την συνεχιζόμενη ύφεση και την κατακόρυφη πτώση όλων των δεικτών της οικονομίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εξαγωγών, η Πέλλα ακολουθεί αντίστροφη πορεία από την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και στην καταπολέμηση της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το τελωνείο Σκύδρας, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις εξαγωγές, τις περισσότερες ώρες του εικοσιτετραώρου, πέρα από το ωράριο εργασίας και την φημολογούμενη ως κακή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία....
Το τελωνείο Σκύδρας βρίσκεται στην «καρδιά» της παραγωγής και των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Τυχόν σκέψη για μετακίνηση αυτού, θα επιφέρει στα εξαγώγιμα εμπορεύματα πρόσθετο χρηματικό κόστος, αύξηση του χρόνου διακίνησης και γενικότερα μείωση της ανταγωνιστικότητας. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η πορεία, θα πρέπει να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαδικασία οι εμπλεκόμενοι: παραγωγοί, έμποροι, φορείς και υπηρεσίες (παραγωγή, συγκομιδή, εμπορία, διαλογή, συσκευασία, προώθηση, μεταφορά, διάθεση Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν σύμφωνα με τη σχετική μελέτη είναι:
 1. Οι εξαγωγές από την περιφερειακή ενότητα Πέλλας, σε σχετικά φυσιολογικές διεθνείς οικονομικές συνθήκες, αυξάνονται σταθερά, ανεξάρτητα από την γενικότερη οικονομική πορεία της Ελλάδας και ανεξάρτητα αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική ή αρνητική. 2. Οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν πάντα σταθερή ανοδική πορεία. Αυτό οφείλεται κυρίως, στη φύση των εξαγόμενων εμπορευμάτων, στην μη εδραίωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις νέες αγορές, στα διάφορα προβλήματα διοικητικής οργάνωσης των επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους, στα προβλήματα μεταφοράς και προώθησης, στις καιρικές συνθήκες και ενδεχομένως στην εκάστοτε ελληνική ή διεθνή οικονομική κατάσταση. 3. Τα έτη 2007 και 2008 λόγω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εξαγωγές παρουσίαζαν συνεχόμενη πτώση, ενώ με την έναρξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης, άρχισαν να αυξάνονται και οι εξαγωγές. 4. Η αξία και η ποσότητα των εξαγόμενων εμπορευμάτων προς τη Ρωσία διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. 5. Από την έναρξη της τρέχουσας εξαγωγικής περιόδου μέχρι 17-6-12 εξήχθησαν προς τη Ρωσία 2.034.757 κιλά ροδάκινα αξίας 2.361.556 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 εξήχθησαν 412.246 κιλά ροδάκινα αξίας 488.384 ευρώ. Περίπου ανάλογη είναι και η αύξηση των εξαγωγών προς τις υπόλοιπες τρίτες χώρες. Οι εξαγωγές των ροδάκινων την τρέχουσα εξαγωγική περίοδο σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, στην δε περίοδο αυτή (2011) οι εξαγωγές ήταν διπλάσιες αυτών του 2010. 6. Ελλοχεύει ο κίνδυνος, την ανοδική αυτή πορεία να ανακόψει η έλλειψη αδειών που χορηγεί το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών στα ρώσικα φορτηγά αυτοκίνητα, σε εφαρμογή σχετικού πρωτοκόλλου διμερούς συμφωνίας. 7. Το 2009 οι εξαγωγές των ροδάκινων παρουσίασαν μεγάλη πτώση, λόγω μειωμένης παραγωγής από καιρικά φαινόμενα. 8. Στην πενταετία, το τελικό αποτέλεσμα των εξαγωγικών δεικτών είναι θετικό. 9. Αναπτύσσεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξαγωγική δραστηριότητα αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας τα οποία εμπορεύονται επιχειρηματίες εγκατεστημένοι στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, κλπ. 10. Διενεργούνται κάθε χρόνο, μόνο για τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, περισσότερα από 7.000 δρομολόγια διεθνών μεταφορών ή εθνικών μεταφορών όταν τα εμπορεύματα εξάγονται δια θαλάσσης. 11. Μέσω του τελωνείου Σκύδρας, διέρχονται περισσότερα από 10.000 φορτηγά αυτοκίνητα κάθε χρόνο που μεταφέρουν εισαγόμενα ή εξαγόμενα εμπορεύματα καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν εμπορεύματα προς χώρες της Ε.Ε. και σφραγίζονται από το τελωνείο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων μέσω τρίτων χωρών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι βουλευτες του Νομού μας να μην αφήσουν να μεταφερθεί το Τελωνείο Σκύδρας στη Βέροια. Το κείμενο του Blog είναι πολύ σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζετε ότι κινδυνεύουν να σταματήσουν οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εξαγωγές γιατί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ δεν χορηγεί ικανό αριθμό αδειών σε Ρώσικα φορτηγά αυτοκίνητα να εξαγουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ αγροτικά προϊόντα;
ΕΛΕΟΣ.....